open-navfaktor-logo
search
Pred otkazom
Devet policajaca i jedan namještenik u MUP-u KS nisu prošli sigurnosne provjere
Radi se o sigurnosnim smetnjama koje su utvrđene po različitim osnovama i nisu konkretno vezane za jedan slučaj, nezvanično saznaje Faktor
21.11.2018. u 22:43
get url
text

Nakon što se u posljednjih par mjeseci u policijskim krugovima pojavila informacija da više pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo nije prošlo sigurnosne provjere OSA-e i SIPA-e, te da se za neke pripadnike MUP-a KS spremaju i otkazi, iz MUP-a KS nam je ova informacija danas i zvanično potvrđena.

Iako se spekuliralo o broju od nekih 20-tak policijskih službenika za koje su utvrđene sigurnosne smetnje, iz MUP-a KS su na naš upit odgovorili da se radi o devet policijskih službenika i jednom namješteniku.

- U skladu sa odredbama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, za svako radno mjesto propisano je obavezno vršenje sigurnosne provjere, za sve osobe koje obavljaju dužnost na tim radnim mjestima, kao i za osobe koje se prijavljuju za rad na radno mjesto u Upravi policije i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

U skladu sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka, između ostalog, propisano je da osobe kojima je odlukom nadležnog organa utvrđena sigurnosna smjetnja, ne mogu dalje obavljati dužnost, odnosno posao za koji je obavljena ili obustavljena sigurnosna provjera. Za devet policijskih službenika i jednog namještenika u toku je postupak utvrđivanja njihovog statusa - navodi se u odgovoru MUP-a KS na naš upit.

Iako smo pitali, iz MUP-a nismo dobili odgovor ko su pripadnici MUP-a kojima su utvrđene ove smetnje i zašto, te da li su bili raspoređeni u istoj ili više organizacionih jedinica. Također nismo dobili odgovor na pitanje da li su ovi pripadnici MUP-a bili predmetom disciplinske ili eventualno krivične istrage.

Ono što smo nezvanično saznali je da se radi o sigurnosnim smetnjama koje su utvrđene po različitim osnovama i nisu konkretno vezane za jedan slučaj. Prema istim, nezvaničnim saznanjima, najviše policajaca koji imaju sigurnosne smetnje su sa područja Novog Sarajeva.

Nezvanično nam je rečeno i da, pored MUP-a Kantona Sarajevo, i druge policijske agencije imaju aktuelne slučajeve iste prirode.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.