open-navfaktor-logo
search
Nakon tromjesečnog pada
Devizne rezerve BiH porasle u aprilu za 700 miliona i premašile iznos od 13 milijardi maraka
Nakon pada u prva tri mjeseca ove godine, bruto devizne rezerve Bosne i Hercegovine zabilježile su rast u aprilu, podaci Centralne banke BiH.
27.06.2020. u 17:11
get url
text

Devizne rezerve zemlje prvi put su premešile cifru od 13 milijardi maraka i dostigle su iznos od 13,18 milijardi maraka. U odnosu na mart 2020. godine, kada su iznosile 12,46 milijardi KM narasle su za više od 700 milina ili za 5,7 posto.

Rastu deviznih rezervi najviše je doprinijela najveća stavka, investicije u vrijednosne papire, gdje je saldo povećan za 614 miliona KM na 9,13 milijardi KM. Inače, investicije u vrijednosne papire čine 70,6 posto iznosa ukupnih deviznih rezervi BiH.

Centralna banka, kako se navodi u njim izvještajima, investira u državne vladine obveznice eurozone s visokim stepenom likvidnosti kreditnog rejtina od AAA do BBB. Portfelj se sastoji od kratkoročnih i dugoročnih obveznica vlada s fiksnom kamatnom stopom.

Manji rast deviznih rezervi registrovan je i u depozitima kod nerezidentnih banaka koji su u aprilu iznosili 3,44 milijarde KM, kao i kod zlata kojemu cijena na svjetskom tržištu raste kao sigurne investicije u vrijeme krize. Vrijednost monetarnog zlata bila je u aprilu 288 miliona KM, nakon 267,5 miliona KM u martu.

Određeni manji pad imala je strana vlauta u trezoru CBBiH i zaustavila se na iznosu od 127,6 miliona KM. Zanemarivo mali dio portfelja deviznih rezervi je u formi specijalnih prava vučenja kod MMF-a, što je obveza zemlje po osnovu članstva u ovoj međunarodnoj financijskoj instituciji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.