open-navfaktor-logo
search
Pravosnažna presuda
Dobio pola godine zatvora: Za beskorisne CD-ove brčanskim institucijama na prevaru ispostavio račun od 24.000 KM
Tužilaštvo Brčko distrikta BiH okončalo je postupak protiv Aleksandra Veselinovića (40), optuženog da je 2016. godine pokušao prevariti brčanske institucije da od preduzeća "S-LIST" d.o.o Sarajevo izvrše narudžbe službenih glasila, koje je neovlašteno distribuirao na tom području.
21.11.2022. u 14:53
get url
text

Za pokušaj prevare više institucija, kojima je najprije uručio navodne besplatne primjerke, a zatim za većinom neupotrebljive CD medije ispostavio visoke fakture, Veselinović je pred sudovima distrikta Brčko pravosnažno osuđen na šest mjeseci zatvora.

Aleksandar Veselinović, državljanin Republike Hrvatske i direktor preduzeća "S-LIST" d.o.o. sa sjedištem u Sarajevu, procesuiran je pod optužbama da je tokom 2016.
godine angažirao njemu poznato lice, kako bi po njegovim uputama na području distrikta Brčko prevarno vršio prodaju službenih glasila. Kako je navedeno u optužnici, jedan od njegovih prodajnih agenata najprije je posjetio tadašnjeg zamjenika gradonačelnika rekavši mu da ima obavezu Vladi distrikta Brčko uručiti besplatne primjerke CD-ova s državnim i entitetskim službenim glasilima.

Znajući da se CD-ovi ne mogu otvoriti, niti koristiti, on je zamjenika gradonačelnika naveo da potpiše i pečatom Vlade Distrikta ovjeri bjanko narudžbenicu objasnivši mu da će mu to služiti samo kao dokaz da je uručio poklon.

Zatim je, naknadno, bjanko narudženicu popunio podacima o navodnom naručiocu, količini i cijeni, te je ovjerio pečatom preduzeća S-LIST Sarajevo, da bi zatim
Vladi Distrikta ispostavio fakturu na iznos od 14. 040,00 KM. Na istovjetan način, Veselinović je pokušao izvesti prevaru i u Skupštini Brčko distrikta BiH tražeći od ove
institucije isplatu 7. 020,00 KM, te u Zavodu za zapošljavanje Brčko distrikta BiH i JP Putevi Brčko, koje je pak pokušao oštetiti za iznose od po 3. 744,0 KM.

Veselinović je po prijavi tadašnjeg zamjenika gradonačelnika razotkriven i spriječen u daljnjim prevarnim namjerama, a nakon istrage, tokom koje je utvrđeno da je u istoj namjeri posjetio brojne brčanske institucije, Tužilaštvo Distrikta optužilo ga je za pokušaj krivičnog djela prevara u privrednom poslovanju (iz člana 245 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH).

Nakon glavnog pretresa pred Osnovnim sudom, dokazane su sve optužbe Tužilaštva, pa je Veselinović u prvostepenom postupku osuđen na šestomjesečnu zatvorsku kaznu. U nastavku postupka, Apelacioni sud distrikta Brčko odbio je žalbu Veselinovića, te je u cijelosti potvrdio presudu Osnovnog suda kojom je tako pravosnažno
osuđen za pokušaj prevare u privrednom poslovanju, saopćilo je brčansko Tužilaštvo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.