open-navfaktor-logo
search
Jasna poruka diplomati
Doček Blinkena u Turskoj: Bez visokih zvaničnika na aerodromu, poslali zamjenika guvernera Ankare
Američki državni sekretar Antony Blinken boravio je u zvaničnoj posjeti Turskoj. No već po dolasku na aerodrom u Ankari dočekao ga je "hladan tuš". U najmanju ruku neuobičajena diplomatska praksa. 
06.11.2023. u 13:20
get url
text

Blinken je došao u Ankaru kako bi se sastao sa ministrom vanjskih poslova Republike Turske Hakanom Fidanom.

Avion koji je dovezao Blinkena i njegovu delegaciju u Ankaru sletio je na aerodrom Esenboğa u 23.58 sati u nedjelju navečer. Na aerodromu prilikom dočeka američkog državnog sekretara nije bilo visokih zvanica.

Blinkena su na aerodromu Esenboğa dočekali američki ambasador u Ankari Jeffry Flake, generalni direktor Ministarstva vanjskih poslova za bilateralna politička pitanja za Ameriku ambasador Yaprak Balkan i zamjenik guvernera Ankare Namık Kemal Nazlı, precizirao je turski list Yeni Safak.

Nije prošlo nezapaženo da je Turska dočekala Blinkena bez visokog zvaničnika na aerodromu, što je inače uobičajena praksa koja podrazumijeva da dočeku prisustvuje ministar vanjskih poslova ili neko od članova državne vlade. 

Kako se može zaključiti, ovaj potez turskih vlasti je određeni vid poruke Blinkenu, ali i generalno Sjedinjenim Američkim Državama, zbog njihovog stava o Izraelskom bombardiranju Gaze u kojoj svakodnevno ginu deseci civila, među kojima i djeca. 

Na službenim sastancima ministra vanjskih poslova Fidana i njegovog kolege Blinkena, razgovaralo o situaciji u Gazi, regionalnim pitanjima i bilateralnim odnosima. S druge strane, građani u Ankari su okačili plakate sa fotografijom Abu Ubeydea, glasnogovornika brigada Izzeddin Al Qassam povezanih s Hamasom, na mostu na ruti kojom je određeno da se Blinken vozi do područja gdje se Blinken sastao sa Hakanom Fidanom u Ankari.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.