open-navfaktor-logo
search
Vijeće ministara BiH
Donesena nova odluka, povećan broj roba kojim je privremeno ukinuta ili smanjena carina kod uvoza
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je jednoglasno donijelo novu odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba. Ova odluka važit će do 31. decembra iduće godine, s obzirom na to da trenutna važi do kraja ove godine.
19.09.2023. u 15:19
get url
text
Sjednica Vijeća ministara BiH
Sjednica Vijeća ministara BiH

Promjena se odnosi i na broj roba oslobođenih ili privremeno smanjenih carinskih stopa, pa je tako novom odlukom on povećan. 

- Cilj ove privremene mjere je podrška domaćoj privredi i konkurentnijem te povoljnijem poslovanju, uz zadržavanje postojećih radnih mjesta, kao i novom zapošljavanju - saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Odlukom je obuhvaćeno 68 tarifnih oznaka u odnosu na 63 obuhvaćene u 2023. godini u sektorima tekstilne, obućarske, hemijske, metalne, prehrambene i grafičke industrije, kao i elektroindustrije.

- Robe koje su obuhvaćene ovom odlukom su materijali i sirovine koji se smatraju repromaterijalom, jer ih koriste bh. proizvođači u vlastitoj proizvodnji za izradu gotovih proizvoda, u proizvodnji za izvoz ili su supstitucija uvoznih proizvoda, a koji se ne mogu nabaviti na domaćem tržištu u količinama i kvaliteti potrebnoj za proizvodnju gotovih proizvoda. Carinske stope na robe obuhvaćene ovom odlukom ne odnose se na robe koje su porijeklom iz zemalja s kojima BiH ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini - istaknuto je u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.