open-navfaktor-logo
search
Štrajk u zdravstvu
Dr. Selimić o online-peticiji: Ovo je još jedan politički spin Vlade KS, oni nama prijete: "Ne damo vam ništa"
Peticija je klasični pritisak na nas, a koja stranka iz vladajuće šestorke stoji iza toga, vidjet ćemo u narednim danima, kaže predsjednik Sindikata radnika u zdravstu KS 
04.10.2019. u 12:47
get url
text

Na internetu je pokrenuta online-peticija, pod nazivom "Umanjivanje doprinosa i dnevnica svih zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo koji su u štrajku."

U peticiji stoji da zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo štrajkuju od 2. septembra, koji nije podržan od strane Sindikata doktora.

"Općenito smo svi već dobro upoznati sa neradom i načinom funkcionisanja samog sistema i zdravstvenih radnika. Upravo su oni odlučili da sve građane Kantona Sarajevo drže kao taoce, a da bi dobili veće plaće, koje su već ionako prevelike. Prosječna plaća medicinske sestre se kreće oko 1.500 KM, plus topli obrok, plus naknada za prijevoz.

Za svaki dan štrajka, Sindikat zdravstvenih radnika, po čijem nalogu se i štrajkuje, uredno isplaćuje plaće, doprinose i dnevnice za svoj svakodnevni NERAD, a građani Kantona Sarajevo ispaštaju jer se primaju samo hitni slučajevi.

Ovim putem tražimo umanjivanje doprinosa i dnevnica, svih zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo koji su u štrajku, i koje nisu zaradili, za svaki provedeni dan u štrajku i neradu" - stoji u online-peticiji.

- Kad izmijene Zakon o štrajku koji vrijedi na nivou Federacije BiH, onda to mogu tako raditi, do tada se mi zakonski borimo za svoja prava.  Nešto tako predviđa se novim zakonom o štrajku FBiH, da oni koji štrajkuju idu na livadu i da im se za to vrijeme ništa ne plaća. Međutim, taj zakon još nije ni u nacrtu. Ponavljam još jednom, nije nikakav problem, neka promijene Zakon o štrajku FBiH, pa nek nam onda umanje plaće - komentirao je sadržaj online-peticije dr. Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS.

On je još jednom ponovio da radnici u zdravstvu Kantona Sarajevo ne odustaju od protesta ispred Vlade KS koji će biti održani u ponedjeljak, 7. oktobra.

- Bilo šta da radite, postoje oni koji vas podržavaju i oni koji vas kude. Niko nije istog mentalnog sklopa, pa sigurno da ima onih koji su protiv našeg štrajka. Ko stoji iza ove peticije, koja stranka, koja vladina ili nevladina organizacija, udruženje, zašto se nisu javno potpisali, nego se kriju!? Ne treba biti puno pametan, pa zaključiti da je ovo još jedan politički spin Vlade KS. Vidjeli smo i čuli sinoć na Federalnoj televiziji Elmedina Konakovića, predsjedavajućeg Skupštine KS. On kaže: "Kad Sindikat radnika u zdravstvu KS dođu na pregovore, prijete nam obaranjem Vlade." Oni nama prijete: "Ne damo vam ništa." Šta mi trebamo uraditi na njihov takav odgovor, pognuti glavu i šutiti!? Mislim da tako neće moći. Peticija je klasični pritisak na nas, a koja stranka iz vladajuće šestorke stoji iza toga, vidjet ćemo u narednim danima – zaključio je Selimić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.