open-navfaktor-logo
search
Sud u Holandiji
Država mora primiti nazad djecu pripadnica ISIL-a, ali ne i majke
Sud je naveo da holandske vlasti moraju poduzeti sve moguće napore kako bi vratili nazad 56 holandske djece koja se nalaze u izbjegličkim kampovima na sjeveru Sirije
11.11.2019. u 22:02
get url
text

Sud u Holandiji je donio odluku da vlasti te zemlje moraju prihvatiti nazad djecu pripadnica ISIL-a, ali ne i njihove majke.

U odluci Suda u Haagu se navodi da je Holandija dužna aktivno pokušati vratiti u zemlju djecu Holanđanki koje su se pridružile ISIS-u u Siriji. Ipak, dodaje se, kako Holandija nema obavezu prihvatanja njihovih majki.

Sud je naveo da holandske vlasti moraju poduzeti sve moguće napore kako bi vratili nazad 56 holandske djece koja se nalaze u izbjegličkim kampovima na sjeveru Sirije.

U odluci je navedeno da djeca "nisu birala kalifat, ali sada se moraju suočavati s mučenjem, zlostavljanjem i nedostatkom uslova za život".

Grupa od 23 holandske pripadnice ISIL-a zajedno s djecom tražile su da ih Holandija vrati iz zarobljeničkih logora. Ipak, Sud je odlučio da holandske vlasti moraju primiti nazad djecu pripadnica ISIL-a, ali ne i njihove majke.

Advokati koji su zastupali žene i djecu kazali su da Holandija, odbijanjem da ih primi nazad, krši međunarodne ugovore o ljudskim pravima jer su uslovi u kampovima krajnje užasni.

Prema nekim podacima, u sirijskim kampovima se nalazi 55 odraslih i 90 djece.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.