open-navfaktor-logo
search
Pravosnažna presuda
Dvojici ukrajinskih hakera koji su pljačkali bankomate u BiH izrečene zatvorske kazne
Vrhovni sud FBiH je po optužnici Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona objavio osuđujuću pravosnažnu presudu za dva ukrajinska državljana, Dmytro Boiko (42) i Oleksandr Zaitsev (61), zbog krivičnog djela organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom računalna prevara i izrekao im kazne zatvora u trajanju od po šest godina i 10 mjeseci.
05.03.2024. u 12:30
get url
text

Podsjećamo,  oni su se optužnicom teretili da su krajem januara i početkom februara 2020. godine, sa još pet državljana Ukrajine, kao dio grupe za organizirani kriminal, u više kantona i gradova na području Federacije BiH, koristeći različite sofisticirane računarske alate i programe, pristupali bankomatima Sberbank BH dd Sarajevo na 24 lokacije sa kojih su preuzimali veće iznose novca, te sebi i drugim članovima grupe pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 2.600.000 KM.

Boiko i Zaitsev su prilikom izvršenja krivičnog djela uhapšeni u Bihaću, kada su sa bankomata pomenute banke neovlašteno podigli novac u iznosu od oko 100.000 KM. Novac je oduzet i vraćen vlasnicima.

VEZANI TEKST - Neviđeni snimci pljačke u BiH: Kako su ukrajinski hakeri sa bankomata za dva dana "opuhali" oko 2,6 miliona KM

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je u saradnji sa Federalnom upravom policije i drugim policijskim agencijama preuzelo istražne radnje za cijelo područje FBiH i vodilo istragu protiv ukupno sedam Ukrajinaca. Međutim, s obzirom na to da je pet Ukrajinaca nedostupno pravosudnim organima u BiH, krivično gonjenje protiv pet članova grupe za organizirani kriminal je ustupljeno ukrajinskim agencijama za provođenje zakona i pravosudnim institucijama.

Vrhovni sud FBiH je, nakon izricanja pravosnažne presude, osuđenima produžio mjeru pritvora  do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora. Oni se nalaze u pritvoru od februara 2020. godine, te će im boravak u pritvoru biti uračunat u vrijeme izdržavanja kazne zatvora, saopćilo je Tužilaštvo Tuzlanskog kantona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.