open-navfaktor-logo
search
Bivši rukovodilac
Edin Atić osuđen na godinu zatvora: Prodavao ugalj koji su radnici Kreke trebali dobiti kao regres
Općinski sud u Tuzli donio je osuđujuću presudu u krivičnom postupku protiv Edina Atića iz Lukavca, kojom je optuženi oglašen krivim za počinjenje krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, a za navedeno krivično djelo izrečena mu je kazna zatvora u trajanju od jedne godine, saopćeno je iz Općinskog suda.
10.11.2023. u 11:39
get url
text

U saopćenju se navodi da je Edin Atić prvostepeno osuđen, jer je u svojstvu odgovorne osobe na poziciji rukovodioca službe za održavanje osnovnih sredstava za transport, postupio suprotno interesima službe, na način da je raspolažući ovlaštenjima za prijevoz uglja koji mu je povjeren u okviru radnog mjesta, ugalj koji je dodijeljen radnicima Rudnika uglja Kreka kao regres za 2022. godinu i po drugim osnovama, mijenjajući adrese na ovlaštenjima za prevoz, preusmjeravao prema trećim osobama od kojih je zaprimao novac za isporučeni ugalj.

Na taj način sebi pribavio korist od najmanje 8.805 KM, a Rudniku Kreka pričinio štetu koja se odnosi na troškove prevoza koji je organiziran i plaćen u iznosu od 20.640 KM.

Sud napominje da se radi o prvostepenoj presudi, koja nije pravosnažna i na koju stranke imaju pravo žalbe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.