open-navfaktor-logo
search
Trinaestoro optuženih
Ekstremno desničarskoj grupi u Francuskoj sudi se za planiranje ubistva Macrona
Pripadnicima krajnje desničarske skupine u Francuskoj sudi se zbog zavjere planiranja ubistva predsjednika Emmanuela Macrona tokom memorijalne ceremonije održane 2018. godine u znak sjećanja na završetak Prvog svjetskog rata, kao i planiranja terorističkih napada i zagovaranja nasilnog svrgavanja vlade, javlja Reuters.
18.01.2023. u 20:24
get url
text

Među trinaestoro optuženih članova grupe "Les Barjols", su jedanaest muškaraca i dvije žene, starosti između 26 i 66 godina.

Postupajući na osnovu informacija dobijenih prisluškivanjem, policija je u novembru 2018. godine uhapsila tada 62-godišnjaka i trojicu saučesnika i pronašla keramički nož od 15 centimetara u njegovom automobilu blizu mjesta gdje je Macron trebao održati govor. U njegovoj kući kasnije su pronađeni vatreno oružje i municija.

Nekoliko drugih članova grupe uhapšeno je u periodu između 2019. i 2020. godine. Njihovo suđenje, koje je počelo u utorak, trajaće do 3. februara.

Advokati optuženih, u komentarima za francuske medije, umanjili su ozbiljnost namjera svojih klijenata i opisali ih kao nespretne ekstremiste bez stvarnih planova za akciju.

Sudski dokumenti tužilaštva pokazuju da su muškarac uhapšen sa oštricom i drugi članovi optuženi za posjedovanje ilegalnog oružja, planiranje terorističkih akata, planiranje napada na članove parlamenta i na imigrante, kao i za planove da se ubije Macron.

Neki od optuženih su također optuženi za širenje "ultradesničarske ideologije koja se zalaže za rušenje vlade korištenjem nasilja i oružja", a za neke je utvrđeno da na svojim računarima imaju nacističke sadržaje i priručnike za pravljenje bombi.

Tokom saslušanja u srijedu, jedan od optuženih za pomaganje u pripremi napada na Macrona rekao je da muškarac koji je uhapšen sa keramičkim nožem "nije imao namjeru da ga koristi kao oružje".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.