open-navfaktor-logo
search
Javni servis
Emrić: Agonija BHRT-a se nastavlja, SNSD i HDZ zapošljavaju podobne da njihovi interesi budu vidljivi javnosti
Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nisu podržali Izvještaj o finansijskom poslovanju BHRT-a za 2022. kao ni programske planove za ovu godinu.  
26.07.2023. u 12:53
get url
text

VEZANI TEKST - Nije usvojen Izvještaj o finansijskom poslovanju BHRT-a za 2021.

Kako se navodi u dokumentima BHRT-a, dugogodišnji trend pada broja pretplatnika i smanjenje naplaćene u odnosu na fakturiranu RTV taksu, problem nepoštovanja Zakona o JRTV sistemu te izostanak volje zakonodavne vlasti BiH da se pronađe adekvatan i kontinuiran način naplate RTV takse, dovodi do otežavajućih okolnosti za izradu finansijskog plana BHRT-a i neophodnost iskazivanje finansijskog gubitka u poslovanju.

BHRT je na dan 31. decembar 2022. ostvario negativan finansijski rezultat u iznosu od 10.916.802 KM.   

Član Komisije za saobraćaj i komunikacije Jasmin Emrić izjavio je za Faktor kako je očekivano neusvajanje Izvještaja s obzirom na to da, kako je kazao, politike SNSD-a i HDZ-a ni ranije nisu podržavale menadžment BHRT-a.
 
- Zastupnici SNSD-a i HDZ-a se u diskusijama osvrću na uređivačku politiku pa čak i na konkretne priloge koji su emitirani. Fokusiranost vladajućih stranaka na državnom nivou je potpuno pogrešna jer se suštinski trebaju baviti osiguranjem finansijskih sredstava za rad i funkcioniranju javnog servisa.

VEZANI TEKST - BHRT radnicima duguje 21.661.246 KM, vrijednost zemljišta koje prodaju je 122.500.000 KM

Više od deset godina traži se efikasni model naplate RTV takse. Produžava se agonija finansiranja i ne vidim da se bilo šta radi kako bi se postigao kvalitetan model - kazao je Emrić.

Osvrnuo se i na stranačka upošljavanja na BHRT-u, uprkos milionskim gubicima koje bilježi.

- To je ta licemjerna politika vladajućih stranaka koje uvijek kritizitraju BHRT jer se ne slažu sa uređivačkom politikom. Žele da dominiraju oni i njihove teme i u tom kontekstu dovede ljude koji će biti podobni vladajućoj strukturi da njihovi interesi budu vidljivi javnosti - zaključio je Emrić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.