open-navfaktor-logo
search
Aerodrom u Istanbulu
Erdogan: Gezeravci i Atasever prvi astronauti Turske koji će putovati u svemir
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan saopćio je da je ta zemlja izabrala astronaute za prvu svemirsku misiju koja je u planu krajem ove godine.
29.04.2023. u 13:59
get url
text

Erdogan je posjetio veliki turski sajam tehnologije i zrakoplovstva Teknofest, koji se održava na Ataturk aerodromu u Istanbulu i tom prilikom je saopćio da su Alper Gezeravci i Tuva Cihangir Atasever izabrani kao prvi astronauti Turske koji će putovati u svemir.

- Alper Gezeravcı, koji će ići na međunarodnu svemirsku stanicu, herojski je turski pilot koji je već postigao važne uspjehe u Zračnim snagama naše zemlje, a Tuva Cihangir Atasever sistemski je inženjer koji radi u Roketsanu - rekao je Erdogan.

On je pojasnio da je Alper Gezeravci prvi astronaut, a Tuva Cihangir Atasever rezervni.

- Naš prijatelj, koji će ići u prvu tursku svemirsku misiju s ljudskom posadom, ostat će na međunarodnoj svemirskoj stanici 14 dana. U ovoj misiji će izvesti 13 različitih eksperimenata koje su pripremili univerziteti i istraživačke institucije naše zemlje. Vrijeme slanja našeg putnika u svemir planirano je za posljednji kvartal 2023. godine - rekao je Erdogan.

Turska je 2018. godine osnovala Tursku svemirsku agenciju, a godinu kasnije je najavila svemirski program te zemlje, kao i svemirsku misiju s posadom.

- Mladi će odvesti Tursku u najvišu ligu i ostvarit će san zemlje o potpunoj neovisnosti. Mnogo smo se borili da uspostavimo klimu u našoj zemlji u kojoj naši mladi ljudi mogu slijediti svoje snove bez straha. Raskinuli smo okove zaostalosti Turske, izgradili smo infrastrukturu velike i moćne Turske - istakao je Erdogan.

O Teknofestu, petodnevnom događaju koji je počeo u četvrtak, Erdogan je rekao da je to svjetski zrakoplovno-svemirski događaj broj jedan te je postao brend u svojoj oblasti.

Naglasio je kako se broj sudionika manifestacije od 2018. svake godine povećava.

Teknofestovo prvo izdanje primilo 4.233 prijave od natjecatelja 2018. godine, a ove je godine brojka dosegla 333 tima i milion ljudi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.