open-navfaktor-logo
search
Turski predsjednik
Erdogan: Koliko još bombi mora pasti na Gazu da bi Vijeće sigurnosti UN-a poduzelo akciju?
Izraelski napadi na Gazu odavno su već premašili svaku granicu samoodbrane i pretvorili se u otvoreno nasilje, masakr i barbarstvo, izjavio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.
26.10.2023. u 15:31
get url
text

- Niko ne treba očekivati od nas da šutimo dok se pred našim očima vrše zločini - rekao je Erdogan na sastanku u turskoj prijestolnici Ankari.

Oštro je kritikovao Evropsku uniju (EU) zbog neuspjeha da se založi za prekid vatre u Gazi.

- Koliko još djece mora umrijeti da bi Evropska komisija pozvala na prekid vatre? - kazao je Erdogan te nastavio oštro kritikujući neefikasnost Vijeća sigurnosti UN-a:

- Koliko još bombi mora pasti na Gazu da bi Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda poduzelo akciju?

Glasnogovornik Evropske komisije Peter Stano rekao je u srijedu da EU nije pozvala na prekid vatre zbog napada palestinske grupe Hamas.

- Oni koji donose presude o ljudskim pravima i slobodama, ignorišu pravo na život potlačenih u Gazi - kazao je Erdogan.

Istakao je da je Turska, otkako je počeo sukob prije skoro tri sedmice, poslala više od 200 tona pomoći u Gazu preko Egipta.

Proteklih dana Izrael je dozvolio da određena pomoć bude dostavljena u Gazu, ali daleko manje nego što je potrebno za tamošnjih 2,3 miliona stanovnika.

Izrael bombarduje Gazu od iznenadnog napada Hamasa 7. oktobra te je cijelu enklavu stavio pod blokadu, ostavljajući 2,3 miliona stanovnika s malo hrane, vode, goriva i medicinskih potrepština.

U sukobu je ubijeno najmanje 7.028 Palestinaca, uključujući 2.913 djece, 1.709 žena i 397 staraca. S druge strane u sukobima je poginulo i 1.400 Izraelaca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.