open-navfaktor-logo
search
Svjetski forum TRT-a
Erdogan: Sramotno je da neki mediji predvode islamofobiju i ksenofobiju
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je u videoporuci objavljenoj na 4. Svjetskom forumu TRT-a poručio da je sramotno da neki mediji predvode islamofobiju i ksenofobiju.
01.12.2020. u 12:13
get url
text

- Također, kada se to shvati kao područje izvan zakona, otvoreno samovolji, gdje nema kontrole, mjesto kojem će nas odvesti digitalizacija je fašizam - kazao je Erdogan u obraćanju te dodao:

- Iako digitalizacija proširuje prostor sloboda, ona ne bi trebala dovesti do novih nepravdi i nove marginalizacije. Na društvenim mrežama se ostavlja potpuno nekontrolisano područje pod izgovorom neograničene slobode, što dovodi do pojave viktimizacije. Slobodom se ne može nazvati poredak u kojem osobe vrše zlo i krivično djelo. Dobronamjerni koraci koje države poduzimaju kako bi zaštitile svoje građane ponekad se smatra miješanjem u slobode - rekao je Erdogan.

Naglasio je kako će njegova zemlja, u tom smislu, uvijek štititi prava svojih građana.

- Ako (društvene mreže) dobrovoljno ne podrže naše dobronamjerne napore, Turska će i dalje, u svim okolnostima, štititi prava svojih građana - dodao je Erdogan.

Istakao je i kako su brojni međunarodni mediji otvoreno ignorisali i ostali nijemi na određena negativna dešavanja u Evropi.

- Nisu uputili nijednu rečenicu kako bi kritikovali francusku blokadu medija. Zaista je sramotno da neki mediji predvode islamofobiju i ksenofobiju. Ako se ne zaustavi svojevoljan pristup zauzet pod izgovorom slobode medija, Evropa i čitavo čovječanstvo će trpjeti štetu - kazao je turski predsjednik.

Istakao je također kako je pandemija koronavirusa značajno utjecala na sve sfere života širom svijeta.

- Zbog pandemije smo primorani da napravimo radikalne promjene u našim bilateralnim odnosima, ekonomiji, načinima kupovine i mnogim drugim područjima. Vidimo da je ovaj val promjena pogodio i medije, politiku i međunarodne odnose - kazao je Erdogan.

Dodao je da pripadnici separatističke terorističke organizacije PKK koji su usmrtili na stotine hiljada civila u Siriji krase naslovnice takozvanih prestižnih zapadnih časopisa.

- Također, oni koji su nama držali lekciju o slobodi medija namjerno su ignorisali neka dešavanja u različitim zemljama Evrope. Vidimo da se sličan dvostruki standard ponavlja i kada se radi o praksi izraelskih snaga sigurnosti koje izvode državni teror nad Palestincima. Palestinska djeca ubijena nasred ulice nisu ni vrijedna pomena u tim nezavisnim medijima - rekao je Erdogan.

Na kraju je još naglasio da, u momentima kada međunarodni mediji postaju monotoni, TRT World predstavlja glas pravde protiv nepravde.

Glavna tema ovogodišnjeg Svjetskog foruma TRT-a je "Međunarodni poredak i promjena dinamike u post-pandemijskom svijetu".

Dvodnevni forum se ove godine zbog pandemije koronavirusa održava u digitalnom izdanju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.