open-navfaktor-logo
search
Ankara
Erdogan: Vizija "Stoljeće Turske" je sveobuhvatna mapa puta progresa
Turska će 29. oktobra proslaviti jubilarnu stotu godišnjicu osnivanja Republike, a predsjednik te zemlje Recep Tayyip Erdogan danas je rekao da vizija te zemlje pod nazivom "Stoljeće Turske" predstavlja sveobuhvatnu mapu puta njenog progresa.
31.05.2023. u 15:10
get url
text

- Dok ostavljamo prvo stoljeće naše Republike iza sebe, plovimo prema novim horizontima. Želimo ovu važnu godišnjicu učiniti početnom točkom potpuno nove vizije koja će obilježiti naše sljedeće stoljeće. Ova se zove Stoljeće Turske - rekao je Erdogan, koji je proteklog vikenda pobijedio u drugog krugu predsjedničkih izbora i izborio novi petogodišnji mandat šefa države.

Erdogan je kazao da je vizija "Stoljeće Turske" sveobuhvatan putokaz koji će njegovu zemlju izdići iznad razine savremenih civilizacija.

On je u obraćanju na skupu povodom obilježavanja 161. godišnjice Turskog računskog suda u Ankari također kazao da neće stati sve dok Turska ne postigne svoje ciljeve i budućim generacijama ne osigura miran i prosperitetan život.

- Za to je vrlo važno uspostaviti skladnu saradnju između izvršne, zakonodavne, sudske vlasti i svih organa države - dodao je Erdogan.

Naglasio je učinkovitost predsjedničkog sistema vlasti, koji je u Turskoj uveden 2017. godine, te je dodao da taj sistem omogućava neometan rad vlade i svih državnih aparata.

- Pobjeda na parlamentarnim i predsjedničkim izborima također je svojevrsna potvrda odobrenja kojeg je narod dao predsjedničkom sistemu rukovođenja državom - poručio je Erdogan.

Prošle godine Erdogan je predstavio svoju viziju "Stoljeće Turske" koja uključuje niz programa, projekata i ciljeva u skladu s nacionalnim interesima Republike Turske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.