open-navfaktor-logo
search
Svečano
Erdogan zvanično otvorio metro liniju Kagithane - Aerodrom Istanbul
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan danas je zvanično otvorio metro linije Kagithane - Aerodrom Istanbul.
22.01.2023. u 14:52
get url
text

Svečanoj ceremoniji otvaranja metro linije prisustvovao je veliki broj turskih zvaničnika i građana. Erdogan je u obraćanju prisutnima kazao da će se metroom od četvrti Kagithane do Aerodroma Istanbul moći stići za 24 minuta.

Metro linija Kagithane - Aerodrom Istanbul ima kapacitet da dnevno primi 800 hiljada putnika. Erdogan je istakao da je vrlo sretan i ponosan što je Istanbul dobio još jednu historijski važnu građevinu. Novootvorena metro linija duga je 34 kilometra i sastoji se od osam stanica.

- Korišteno je deset mašina za bušenje tunela istovremeno kako bismo našu metro liniju stavili u službu Istanbula što prije, kao što smo i obećali. Proces izgradnje ovog metroa, koji je sam po sebi oborio mnoge rekorde, priča je o važnoj građevini na kojoj su radili domaći inženjeri - kazao je Erdogan.

Izgradnja metroa Kagithane - Aerodrom Istanbul počela je prije tri godine.

- Turska je cijelom svijetu dokazala snagu i sposobnost u izgradnji metroa. Kada završimo sve projekte, povećaćemo mrežu željezničkog sistema Istanbula na više od 380 kilometara - istakao je Erdogan.

Na kraju je također podsjetio da se Aerodrom Istanbul nalazi na prvom mjestu među najprometnijim aerodromima u Evropi i najboljima u svijetu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.