open-navfaktor-logo
search
Zvanično saopćeno
EU će ocijeniti zahtjeve za članstvo Ukrajine, Moldavije i Gruzije
Evropska unija (EU) se sprema da razmotri zahtjeve za članstvo Ukrajine, Moldavije i Gruzije, tri bivše sovjetske republike, saopćila je u utorak Francuska koja predsjedava Vijećem EU-a.
08.03.2022. u 11:47
get url
text

O zahtjevima tri bivše sovjetske republike bi u četvrtak i petak trebali razgovarati čelnici država članica u pariskoj palati Versailles.

Gruzija i Ukrajina se posljednjih godina suočavaju sa separatistima na svojoj teritoriji koje podržava Rusija. Moskva se protivila pridruživanju bivših sovjetskih teritorija Evropskoj uniji i drugim zapadnim institucijama.

Nekoliko dana nakon početka aktuelnog rata, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je od EU da odustane od normalnih procedura i odobri njegovoj zemlji članstvo po hitnom postupku.

Ambasadori država članica dogovorili su se u ponedjeljak da daju mišljenje Evropskoj komisiji o zahtjevima tri zemlje – što je prvi korak u tom procesu.

Na kraju ovog koraka, koji je početak dugog procesa za kandidaturu za članstvo u EU, države članice mogu da se kandiduju donošenjem odluka na najvišem političkom nivou. Za to je potrebno odobrenje svih zemalja EU-a.

Ali, posljednjih godina neke članice EU-a bile su skeptične prema daljem širenju, pa je mogući scenario da Evropska komisija predloži trima zemljama nešto poput "privilegovanog partnerstva".

Nakon što država dobije status kandidata, mora ispuniti ekonomske i političke kriterije EU-a.

Može proći mnogo godina da države ispune ove kriterije prije nego što se pridruže evropskom bloku. Turkiye je, na primjer, postala kandidat za članstvo u EU-u 1999. godine, a pregovori o članstvu počeli su 2005, ali je 2010-ih proces pristupanja zastao.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.