open-navfaktor-logo
search
Sporne tri tačke
EU i Velika Britanija nastavljaju pregovore o odnosima nakon Brexita
Rukovodstva Evropske unije i Velike Britanije odlučili su nastaviti pregovore o budućim odnosima nakon izlaska Britanije iz EU, a i dalje su izražena neslaganja u vezi sa tri tačke pregovora.
13.12.2020. u 14:56
get url
text

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen kazala je da će pregovori biti nastavljeni, bez obzira na to što je istekao zacrtani rok za postizanje dogovora.

Ona je novinarima u Briselu kazala da je telefonom razgovarala s britanskim premijerom Borisom Johnsonom i to o ključnim temama pregovora.

-Na pregovorima u posljednje vrijeme radimo i dan i noć. Smatramo da je sada potrebno uložiti dodatne napore, bez obzira što je uloženo toliko napora tokom jednogodišnjih pregovora i što su prekoračivani planirani rokovi - kazala je Von der Leyen.

Von der Leyen i Johnson su na ranijem sastanku odredili da ova nedjelja bude rok za postizanje sporazuma, ali su danas nazvali svoje pregovaračke timove i naložili im da nastave s pregovorima u Briselu.

Manje od tri sedmice su ostale do kraja godine i isticanja tranzicijskog perioda i formalnog roka za postizanje dogovora o budućim ekonomskim i drugim odnosima između EU-a i Velike Britanije.

U slučaju dvije strane ne postignu takav sporazum, budući odnosi će se odvijati po pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Sporazum treba regulirati ključne teme poput izrade poštenih konkurencijskih pravila, mehanizma rješavanja trgovinskih sporova i pravima o ribolovstvu.

Prošle su četiri i pol godine kako su Britanci na referendumu 52-postotnom većinom izglasali Brexit, izlazak iz Evropske unije.

Zagovornici Brexita tvrde da će zemlja tako povratiti kontrolu nad vlastitim suverenitetom, granicama i vanjskom politikom, a duže od tri godine trajala je procedura formalnog istupanja Britanije iz Unije, dok procedura konačnog i definitivnog Brexita još uvijek traje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.