open-navfaktor-logo
search
Na šest mjeseci
EU olakšava restrikcije na izvoz u Siriju zbog ubrzavanja humanitarne pomoći
Organizacije za pružanje pomoći više ne trebaju dopuštenje država članica Evropske unije (EU) za isporuku humanitarne pomoći i usluga ljudima u zemljotresom pogođenoj Siriji.
24.02.2023. u 08:39
get url
text

S obzirom na ozbiljnost humanitarne krize, odlučeno je da se prilagode kaznene mjere kako bi se omogućila brza dostava pomoći, objavilo je u četvrtak, 23. februara, Vijeće EU-a. Promjena će se primjenjivati šest mjeseci.

Zapravo, humanitarne organizacije više neće trebati da dobiju odobrenje relevantnih država EU-a za isporuku humanitarne robe i usluga sankcioniranim pojedincima i subjektima.

Evropska unija ponovila je da su postojeće sankcije usmjerene protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, njegovih pristalica i određenih sektora ekonomije.

Prije ublažavanja ograničenja 23. februara već je na snazi bio širok raspon izuzetaka kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći u svim dijelovima zemlje. Postojeće sankcije nisu zabranjivale izvoz hrane, lijekova ili medicinske opreme iz EU-a u Siriju i nisu bile usmjerene na sirijski zdravstveni sistem.

EU je trenutno sankcionisao 291 pojedinca i 70 kompanija zbog kontinuirane nasilne represije nad civilnim stanovništvom. Građanski rat u zemlji traje od 2011.

Južna Turska i sjeverna Sirija razorene su nakon dva snažna zemljotresa 6. februara, nakon kojih je, prema turskim podacima, uslijedilo više od 8.550 naknadnih potresa, prenosi RSE.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.