open-navfaktor-logo
search
Snowden otkrio
Evo kako vas vaši mobiteli špijuniraju i šta možete uraditi
Edward Snowden, bivši zaposlenik američki CIA-e, saradnik NSA i zviždač koji je 2013. dobio azil u Rusiji nakon što je razotkrio tajni američki program masovnog prisluškivanja, gostovao je kod voditelja jednog od najpopularnijih podcasta na svijetu Joea Rogana
25.10.2019. u 11:22
get url
text

Edward Snowden, bivši zaposlenik američki CIA-e, saradnik NSA i zviždač koji je 2013. dobio azil u Rusiji nakon što je razotkrio tajni američki program masovnog prisluškivanja, gostovao je kod voditelja jednog od najpopularnijih podcasta na svijetu Joea Rogana. 

Snowden je u gostovanju u podcastu Joe Rogan Experience, koje je kao i druge epizode ovog podcasta trajalo gotovo tri sata, opisao kako nas tačno pametni telefoni koje koristimo špijuniraju i šta možemo napraviti kako bismo to izbjegli.

-Velika stvar koja se promijenila od 2013. je to što je sada mobilno na prvom mjestu- rekao je Snowden u intervjuu, objašnjavajući kako se prisluškivanje danas uglavnom provodi preko mobitela jer ih ljudi koriste češće nego računare.

-Imate mobitel negdje u sobi. Mobitel je isključen - bar mu je ekran isključen. A ako vam neko pošalje poruku - ekran oživi. Kako se to dogodi?- zapitao se retorički Snowden.

-Svaki smartphone, svaki mobitel uopće stalno je povezan s najbližim odašiljačem. Čak i kad je ekran isključen i mislite da ne radi ništa, ne možete to vidjeti jer su emisije radiofrekvencija nevidljive, ali on vrišti u zrak, govoreći "tu sam, tu sam'". Pokreti vašeg mobitela su pokreti vas kao osobe i često su jedinstveni i može vas se identificirati preko njih- rekao je Roganu.

-To znači da kad god nosite mobitel, kad god je uključen, postoji zapis vaše prisutnosti na tom mjestu koji stvaraju tvrtke- dodao je.

-One ne moraju držati te podatke vječno, ustvari nema dobrog razloga da ih drže vječno, ali te tvrtke vide to kao vrijedne informacije- napomenuo je, dodavši da su ti podaci ranije bili prolazni, ali sada se spremaju zauvijek:

-Nema veze jeste li učinili nešto pogrešno ili ste najobičnija osoba na svijetu... jer tako masovni nadzor funkcionira.

-Tako se stvara "osnovna kolekcija" što je eufemizam vlade za masovni nadzor. Oni naprosto skupljaju sve to unaprijed u nadi da će jednog dana biti korisno-dodao je ovaj zviždač, javljajući se videolinkom s nepoznate lokacije u Rusiji.

-A tu govorimo samo o tome kako se spajate na mobilnu mrežu. Ne uzimamo u obzir sve one appove koji kontaktiraju s vašom mrežom još češće (nego vi)- naglasio je:

-Moramo identificirati problem. A problem s korištenjem smartphonea danas je što nemate pojma šta rade u bilo kojem trenutku.

Poseban problem s današnjim smartphoneima je što im se ne može izvaditi baterija, kao starim "glupim" mobitelima, čime se osigurava da nisu potajno uključeni. No za običnu osobu dovoljno je i jednostavno isključiti mobitel - ustvrdio je Snowden.

Snowden je također iznio otkriće koje će razočarati teoretičare zavjera i lovce na NLO-e koji vjeruju da američka vlada skriva kontakte s vanzemaljcima. 

Budući da je kao zaposlenik CIA-e (Centralne obavještajne agencije) i kasnije kooperant NSA (Agencije za nacionalnu sigurnost) imao pristup njihovim tajnim podacima, priznao je da je tražio podatke o vanzemaljcima.

-Znam, Joe, znam da želiš da postoje vanzemaljci. Znam da Neil deGrasse Tyson žarko želi da postoje vanzemaljci. I vjerojatno postoje, zar ne?- rekao je Roganu:

-Imao sam nevjerovatan pristup NSA-i, CIA-i, vojsci, svim ovim grupama. Nisam pronašao ništa. Službeno, koliko ja znam, vanzemaljci nikad nisu kontaktirali Zemlju ili barem nisu kontaktirali američke obavještajne službe- napisao je Snowden u svojoj knjizi.

-Ako ste se pitali: Da, čovjek je zaista sletio na Mjesec. Klimatske promjene su stvarne. Chemtrailsi ne postoje- dodao je. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.