open-navfaktor-logo
search
Teško pretučen
Fotoreporter Anadolije, kojeg je napala izraelska policija, otpušten iz bolnice
Fotoreporter agencije Anadolija Mustafa Haruf, kojeg je izraelska policija napala tokom obavljanja dužnosti u okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalem), otpušten je nakon liječenja u bolnici Makassed u petak.
15.12.2023. u 19:57
get url
text

Izraelske snage u petak su teško pretukle fotoreportera agencije Anadolija Mustafu Harufa, tokom njegove dužnosti, zbog čega je završio u bolnici.

Incident se dogodio kada se grupa Palestinaca okupila na molitvi u okrugu Wadi al-Jawz, u blizini džamije Al-Aksa, zbog ograničenja koje su izraelske snage uvele na molitvu petkom u Al-Aksi posljednjih 10 sedmica.

Izraelska policija, koja je na tom području postavila barikade, prvo je potegnula pištolj na fotoreportera AA Harufa, koji je u tom trenutku pratio incident, a potom ga oborila na tlo i udarala nogama. Haruf, koji je pretrpio teške udarce i zadobio povrede po licu i tijelu, kolima hitne pomoći prebačen je u bolnicu Makasid, u istočnom Al-Qudsu.

Izraelska policija napala je i snimatelja Faiza Abu Rumaila koji je bio pored Harufa. Izraelska policija saopćila je da je pokrenula istragu o današnjem napadu na fotoreportera Harufa.

- Prepoznajući ozbiljnost situacije, komandant granične policije je odmah suspendovao uključene policajce. Ova odluka naglašava našu posvećenost odgovornosti i održavanju najviših profesionalnih standarda u našim redovima. Odsjek za interne istrage policije otvorio je istragu kako bi se detaljno ispitale okolnosti incidenta - saopćila je izraelska policija na platformi X.

VEZANI TEKST - Izraelske snage teško pretukle fotoreportera Anadolije Mustafu Harufa

Istrage koje provode izraelske vlasti o akcijama policije i vojnika umiješanih u nasilje nad novinarima na okupiranim teritorijama često ne dovode do rezultata.

Incident se dogodio u jeku višemjesečnih izraelskih napada na Pojas Gaze, u kojima je ubijeno najmanje 18.787 Palestinaca i desetine novinara, uz stotine ubistava i hapšenja na okupiranoj Zapadnoj obali.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.