open-navfaktor-logo
search
Bez odobrenja parlamenta
Francuska zvanično usvojila kontroverzni plan penzione reforme
Francuski zastupnici odbacili su u ponedjeljak prijedloge za izglasavanje nepovjerenja Vladi, što je dovelo do usvajanja kontroverznog plana penzione reforme u Francuskoj.
20.03.2023. u 21:09
get url
text

Stranke koje se protive reformskom planu podnijele su prošle sedmice dva prijedloga za izglasavanje nepovjerenja nakon što su predsjednik Emmanuel Macron i premijerka Elisabeth Borne odlučili da iskoriste svoja ustavna ovlaštenja da plan reforme prođe bez glasanja u parlamentu.

Prošle sedmice, nezavisna grupa Liot i partija Nacionalni skup (RN) podnijele su prijedloga, a za izglasavanje nepovjerenja potrebna je podrška apsolutne većine u parlamentu, odnosno 287 glasova.

Odbijanje prijedloga znači Vlada ostaje i da je nacrt zakona usvojen.

Macron i Borne nedavno su održali sastanak nakon što je Senat usvojio konačnu verziju nacrta zakona prije nego što je dostavljen na glasanje u parlamentu.

Odlučili su da se pozovu na član 49.3 Ustava, što je mehanizam koji dozvoljava Vladi da usvoji nacrt zakona bez odobrenja parlamenta.

Do ove odluke je došlo zbog straha da bi poslanici mogli da blokiraju reforme jer Vlada nema apsolutnu većinu u parlamentu.

Reforme uključuju podizanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine, kao i najmanje 43 godine rada da bi se ostvarilo pravo na punu penziju. Plan je izazvao bijes građana otkako je objavljen prošle godine, a masovni protesti i štrajkovi održavaju se od januara širom zemlje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.