open-navfaktor-logo
search
Akcija Lipa
FUP u Sarajevu uhapsio dilera, pronađen heroin, spid, novac, vaga...
Pripadnici Federalne uprave policije jučer su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, jučer na području sarajevske općine Novi Grad pretresli stan koji koristi M. Dž. (40), koji je uhapšen zbog neovlaštene proizvodnje i prometa opojnih droga.
08.07.2020. u 11:06
get url
text

Kako je potvrđeno iz FUP-a, prilikom pretresa u akciji kodnog nazoiva "Lipa", pronađena je i oduzeta određena količina materija za koje se sumnja da se radi o heroinu, spidu, marihuani, a čija će se količina i vrsta utvrditi naknadnim vještačenjem.

- Pored navedenog pronađena je i oduzeta vaga za precizno vaganje, novac u različitim apoenima i valutama, mobilni tel. i SIM kartica, te drugi predmeti koji potiču ili de dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelom. Osumnjičeni M. Dž. je kriminalistički obrađen uslužbenim prostorijama Federalne uprave policije, te će biti danas predat na dalju nadležnost Kantonalnom tužiliaštvu Kantona Sarajevo uz Izvještaj o izvršenim krivičnim djelima - saopćili su iz FUP-a. 

Također, jučer je uhapšen i državljanin Alžira, inicijala H.H. (1988), neposredno nakon što je kupio drogu od M. DŽ., a koja je pronađena kod njega prilikom pretresa. 

- Posredstvom Službe za poslove sa strancima utvrđen je identitet lica H. H. nakon čega je kriminalistički obrađen, te predat na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo uz izvještaj o počinjenom krvičnom djelu posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga - naveli su iz FUP-a.

Iz FUP-a su saopćili i da je tokom višemjesečne istage u ovom slučaju, u prethodnom periodu periodui zadokumentovano više osoba koje su kupovale drogu od osumnjičenog M. Dž.

- S tim u vezi, dana 13.05.2020. godine lišeno je slobode lice iz Sarajeva inicijala A. D. (2001.), dana 21.05.2020.godine lišen je slobode državljanin Turske inicijala G. S. (1989.), dana 01.06.2020.godine lišeno je slobode lice iz Sarajeva inicijala A. H. (2001), dana 03.06.2020. godine lišena su slobode dva državljana Maroka inicijala A. A. (1991) i Y. E. (1994), dana 16.06.2020. godine lišen je slobode državljanin Pakistana inicijala M. R. (2000), dana 30.06.2020. godine lišneno je slobode lice iz Sarajeva inicijala H. H. (1997) - navedeno je u informaciji Federalne uprave policije. 

Kod svih njih je prilikom pretresa pronađena i oduzeta droga, koja će biti korištena kao dokaz u krivičnom postupku, dok je protiv njih podnesen izvještaj o počinjeom krivičnom djelu posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga.

Iz FUP-a su kazali kako se nastavljaju aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.