open-navfaktor-logo
search
Šture informacije nadležnih
Gračanica na nogama zbog navodnog silovanja dječaka za TikTok izazov
Nakon što se u javnosti pojavila informacija da je grupa dječaka silovala vršnjaka u Gračanici te da je sve snimano mobilnim telefonom i objavljeno na društvenoj mreži TikTok, policija istražuje slučaj.
06.12.2022. u 22:37
get url
text

Iz policije nisu mogli potvrditi da se radi o prijavi silovanja, već je navedeno da je zabilježen "događaj", a istraga je osjetljiva zbog zaštite maloljetnih osoba.

Na upit da li je policiji prijavljen slučaj navodnog silovanja dječaka od više vršnjaka u privatnom objektu u Gračanici, Nezavisnim je rečeno da službenici Uprave policije MUP-a TK u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Tuzlanskog kantona poduzimaju potrebne mjere i radnje u vezi s događajem koji je prijavljen 18. novembra PU/PS Gračanica.

- S obzirom na osjetljivost istrage i zaštitu maloljetnih lica/djece - aktera navedenog događaja, nismo u mogućnosti iznositi više informacija - kratko je rečeno iz MUP-a TK.

Od Kantonalnog tužilaštva novinari nisu uspjeli dobiti nikakve informacije o ovom događaju.

Ono što se nezvanično moglo čuti i što nije potvrđeno od nadležnih institucija je to da se radi od djeci uzrasta devet-deset godina te da se događaj desio u jednoj seoskoj školi, a sa druge strane, postoje informacije da se događaj desio u privatnom objektu.

Navodno, tri dječaka su predmetima silovala svog vršnjaka.

Spominje se još jedan slučaj silovane djevojčice, o kojem se, takođe ništa zvanično ne može saznati.

Da je u Gračanici sigurnosna situacija zabrinjavajuća, govori i činjenica da su građani imali prošli mjesec sastanak sa nadležnim službama, ustanovama i institucijama na temu poboljšanja sigurnosti i bezbjednosti u ovom gradu. Na sastanku je razgovarano i o vršnjačkom nasilju.

- Svjedoci smo užasnih događaja u proteklom periodu koji su se desili u našem gradu i koji nas zabrinjavaju. Imali smo izbodenog starijeg maloljetnika na autobuskoj stanici, nekoliko primjera vršnjačkog nasilja, snimci koji kruže po društvenim mrežama što se tiče ovog slučaja koji je bio nedavno, a i vršnjačkog nasilja koje je bilo u krugu Srednjoškolskog centra, odnosno gradskog parka - kazala je jedna građanka.

Gradonačelnik Nusret Helić je obećao formirati stručno radno tijelo kako bi se stanje sigurnosti podiglo na viši nivo, a zatražen je i veći angažman policije, Centra za socijalni rad i drugih institucija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.