open-navfaktor-logo
search
Podrška EU-a
Gradska tržnica Zenica u novom ruhu: Bolji uvjeti rada za proizvođače i sigurnija usluga za kupce
Uz podršku Evropske unije, Gradska tržnica u Zenici je zablistala u novom ruhu pružajući domaćim proizvođačima poljoprivredno-prehrambenih i drugih proizvoda povoljnije uvjete za rad, a kupcima bolju i sigurniju uslugu, te ugodnije okruženje.
25.08.2023. u 13:49
get url
text

Prostor pijace u Zenici već decenijama krase proizvodi malih domaćih proizvođača iz svih krajeva grada, pa i onih najudaljenijih, koji svakog jutra opremaju svoje štandove svježim proizvodima i s osmijehom dočekuju kupce. Na kraju dana nadaju se da su svojim sugrađanima pružili najkvalitetnije proizvode, kako bi im se kupci u kontinuitetu vraćali.

Uprkos stalnim izazovima s kojima se suočavaju u borbi za konkurentnost poljoprivrede, zenički prodavci i proizvođači se trude održati ponudu na tržnici još od 1974. godine. Njihove napore su prepoznale gradske vlasti i Evropska unija koja je podržala unapređenje infrastrukture i sajamskih kapaciteta gradske tržnice Zenica kroz projekat "Podrška Evropske unije za konkurentnost poljoprivrede i ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini" (EU4AGRI). Za obnovu gradske tržnice, Evropska unija je osigurala više od 230.000 KM, uz sufinansiranje Grada Zenice u iznosu od 79.818 KM čime je uloženo 311.514 KM za uređenje zeničke tržnice.

Zelena pijaca u Zenici nije jedina koja je dobila finansijsku podršku EU-a za unapređenje i razvoj ruralne / lokalne tržišne infrastrukture. Bespovratnim EU sredstvima u ukupnom iznosu od 1,5 milion KM će biti unaprijeđene i uređene tržnice u 12 gradova širom Bosne i Hercegovine. Na ovaj način, cilj je osigurati bolje uslove za plasman roba na tržnicama, uz poštivanje higijensko-sanitarnih zahtjeva i mikrobiološke ispravnosti svih proizvoda koji su u prodaji.

U toku projekta, Gradska tržnica Zenica je opremljena sa 115 novih mobilnih stolova za prodaju proizvoda i 2 nova kontejnera za odlaganje biljnog otpada. Prostor je dodatno obogaćen sa 20 drvenih kućica i 21 rashladnom vitrinom koje su na usluzi prodavcima mliječnih i mesnih proizvoda, te malim proizvođačima koji imaju kontinuitet prodaje svojih proizvoda na sajmovima i izložbama, te proizvođačima suvenira.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.