open-navfaktor-logo
search
Akcija "Štek"
Granična policija i MUP RS-a uhapsili šest osoba zbog krijumčarenja migranata
U akciji koju vodi zajednički istražni tim policije, po nalogu Tužilaštva BiH, pripadnici Granične policije BiH i MUP-a RS-a, su realizovali akciju kodnog naziva "Štek", usmjerenu na sprečevanje prekograničnog organizovanog kriminala.
27.12.2023. u 14:29
get url
text

Kako je saopćilo Tužilaštvo BiH, uhapšeno je šest osobazbog sumnje da su počinili krivično djelo organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela-krijumčarenje migranata, u vezi sa krivičnim djelima krijumčarenje ljudi i krivičnim djelom pranje novca.

- Osobe lišene slobode osumnjičene su da su u dužem vremenskom periodu, kao pripadnici grupe za krijumčarenje ljudi, u više navrata vršili organizovano krijumčarenje migranta u teretnim motornim vozilima sa područja Srbije na teritorij BiH, te dalje prema zemljama EU. Osumnjičeni su na navedeni način stečenu protivpravnu imovinsku korist,  stavljali u legalne tokove i druge poslove čime su vršili pranje novca, te na taj način skrivali tragove izvršenja krivičnih djela - naveli su iz Tužilaštva.
 
U okviru akcije izvršeni su pretresi na više lokacija na području Bijeljine, Zvornika i Tuzle, a pronađeni predmeti izvršenja krivičnog djela su privremeno oduzeti.

Nakon što se provedu sve istražne radnje, postupajući tužilac donijet će odluku o daljim aktivnostima u predmetu, naveli su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.