open-navfaktor-logo
search
Austrija
Graz: Džamija zasjala na 25-godišnjicu džemata
Želja muslimana Graza je da džamija bude mjesto mira, duhovne snage i prva adresa za sve Bošnjake i muslimane koji putuju Evropom ili žive na ovim prostorima
02.10.2018. u 15:08
get url
text

Muslimani Graza i pokrajine Štajerske su s puno radosti dočekali da prva džamija na ovim prostorijama u potpunosti zasja i ukrasi ove krajeve ne samo munarom nego i prelijepom zelenom staklenom fasadom. Ova bogomolja je otvorena za sve muslimane, ali i nemuslimane, a sada uz prelijep eksterijer će još intenzivnije da privlači sve dobronamjerne ljude. Želja muslimana Graza je da džamija bude mjesto mira, duhovne snage i prva adresa za sve Bošnjake i muslimane koji putuju Evropom ili žive na ovim prostorima. Džamija ima blizu 1.000 m2 i može da primi više od 1.000 klanjača. Vakufska parcela na kojoj se nalazi džamija kupljena je prije osam godina i velika je 12.000 m2.

Investicija u fasadu je bila veća od 700.000 eura, a realizaciju je uradila domaća firma SFL koja je poznata po kvalitetu i pouzdanosti. Neki od svjetski poznatih projekata koje je realizirala su: Kunsthaus (Kuća umjetnosti), Murinsel (ostrvo na Muri)  i bazen Auster u Gracu, tornjevi Neue Donau (Novi Dunav) i Uniqa Tower u Beču, BMW muzej u Minhenu, itd. Budući da je džamija građevina od posebne važnosti i ljepote, arhitekti su preporučili i insistirali da fasada bude posebna i zadnje čudo tehnike, kao što je to i kod drugih poznatih građevina. Muslimani Graza mogu biti ponosni da su dobili džamiju koja bi se mogla uklopiti u svaku svjetsku metropolu, a koja će u Evropi sigurno da ljestvicu stremljenja i ponosa muslimana digne na viši nivo.

Džemat koji realizira gradnju džamije Islamski kulturni centar Graz ove godine navršava četvrt stoljeća postojanja i tim povodom se sprema poseban program 22. i 23. novembra uz manifestaciju dana vakifa, otvaranje izložbe o historiji džemata, te predstavljanju knjige odnosno historijata džemata. Očekuju se brojni počasni gosti i maestralan program, što će biti i odlična prilika da se proslavi završetak fasade. Posebne pohvale idu brojnim aktivistima koji aktivno rade na organizaciji ovih aktivnosti, te onih koji su financijskim sredstvima pomogli završetak radova na fasadi, ali i svima onima koji su na bilo koji način pomogli džemat u ovih 25 godina postojanja, saopćeno je iz IKC-a Graz.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.