open-navfaktor-logo
search
Kršenje međunarodnog prava
Grčka prebacuje oklopna vozila na demilitarizovane otoke u Egejskom moru
Kršeći međunarodno pravo Grčka šalje oklopna vozila na Egejske otoke koji imaju status demilitariziranih zona.
25.09.2022. u 12:07
get url
text

Na fotografijama koje je podijelilo Ministarstvo odbrane zabilježeno je da su desantni brodovi na Lezbos i Samos poslali vojna vozila donirana od Sjedinjenih Američkih Država.

Prema informacijama dobijenim od sigurnosnih izvora, bespilotne letjelice Oružanih snaga Turske koje su obavljale letove u Egejskom moru otkrile su kretanje i utvrdile da su dva grčka desantna broda na putu ka Lezbosu i Samosu.

Otkriveno je da su brodovi na Lezbos, koji ima demilitarizovani status, isporučili 23 taktička oklopna vozila, a na Samos 18 taktičkih oklopnih vozila. Radi se o oklopnim vozilima koja je SAD poslao u luku Aleksandrupolis.

Sigurnosni izvori opisali su ove događaje 18. i 21. septembra kao najjasniji pokazatelj da Grčka nastavlja naoružavati otoke u blizini Turske i kršiti status demilitariziranih područja.

Izvori su ove agresivne akcije Grčke, koja je saveznica u NATO-u, ocijenili neprihvatljivim te protivnim međunarodnom pravu i duhu savezništva.

Ističući da je Grčka dugi niz godina kršila nevojni status ova dva otoka i tamo raspoređivala oružje, sigurnosni izvori istaknuli su da su ovim posljednjim isporukama taktička oklopna vozila na točkovima, koje je donirao SAD, zamijenila neka od vozila na ovim otocima.

Izvor je podsjetio na napore Turske da riješi probleme u okviru dijaloga i međunarodnog prava, kao i na njene pozive da se okupe radi pronalaženja rješenja.

- Činjenica da Grčka čak i ne dolazi na sastanke unatoč svim pozivima i vrši takve provokacije, jasan je pokazatelj ko diže napetost i ko se bavi beskompromisnim, agresivnim i protuzakonitim aktivnostima - zaključio je sigurnosni izvor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.