open-navfaktor-logo
search
Novčana kazna
Greta Thunberg osuđena zbog nepoštivanja policijske naredbe da napusti klimatski protest
Sud u Švedskoj novčano je kaznio Gretu Thunberg nakon što je proglašena krivom za nepoštivanje policijske naredbe da napusti protest koji su organizirali klimatski aktivisti, piše Sky News. 
24.07.2023. u 15:09
get url
text

Dvadesetogodišnja klimatska aktivistica, koja je 2018. godine postala zaštitno lice klimatskog pokreta mladih, priznala je da je učestvovala na protestu  u Malmeu, ali se izjasnila da nije kriva jer je "djelovala iz nužde."

- Moji postupci su bili opravdani. Vjerujem da smo u hitnoj situaciji koja prijeti životu, zdravlju i imovini. Nebrojeni ljudi i zajednice su u opasnosti i kratkoročno i dugoročno - poručila je na sudu.

Thunberg je prije pet godina počela izostajati iz škole svakog petka i organizirati samostalne klimatske proteste ispred švedskog parlamenta u Stockholmu.

Njene sedmične demonstracije prerasle su u globalni val protesta mladih protiv klimatskih promjena.

Iako je pokret školskih štrajkova izgubio dio zamaha izbijanjem pandemije koronavirusa, Thunberg je nastavila putovati svijetom pridružujući se klimatskim protestima i govoreći na međunarodnim samitima.

Navodi se kako je ovo prvi put da je osuđena zbog učestvovanja na klimatskom protestu. 

Thunberg je u tom konkretnom slučaju bila dio skupine demonstranata koji su blokirali prolaz cisternama s naftom u luci Malmö.

Optužena je jer nije napustila mjesto događaja kada joj je to naredila policija.

Novčana kazna će se temeljiti na prijavljenim prihodima i u ovom trenutku nije poznato koliku će kaznu Thunberg morati platiti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.