open-navfaktor-logo
search
Žele primirje
Grupa Izraelaca održala protest u Tel Avivu tražeći prekid vatre u Gazi: "Zbaciti fašističku vladu Netanyahua"
Porodice izraelskih talaca držanih u Pojasu Gaze održali su u subotu protest u Tel Avivu tražeći prekid vatre i povratak njihovih najmilijih.
04.11.2023. u 20:57
get url
text

Izrazili su nezadovoljstvo zbog odluke izraelske Vlade da nastavi bombardovanje Pojasa Gaze dok se njihovi zarobljeni članovi porodice nalaze tamo.

​Grupa se okupila u blizini Ministarstva odbrane u Tel Avivu, te je nosila transparente na kojima je, između ostalog, pisalo, "prekid vatre sada", "u ratu nema pobjednika", "razmjena zatvorenika sada", "tuga ne poznaje granice", i drugi...

U međuvremenu došlo je do tenzija između demonstranata i onih koji se s njima ne slažu. Intervencijom policije spriječena je eskalacija.

Ani Yaeli, koja živi u gradu Bat Yam, rekla je novinaru Anadolije da treba što prije uspostaviti primirje, vratiti zatvorenike i "zbaciti fašističku vladu (izrealeskog premijera Benjamina Netanyahua)".

Istakavši da se protivi ratu, Yaeli je kazala da se politički problem ne može riješiti vojnim metodama.

Brigade Al-Qassam, Hamasovo vojno krilo, ranije su saopćile da drže u zarobljeništvu do 250 ljudi, uključujući izraelske vojnike i civile. Oni traže da Izrael u zamjenu za svoje građane pusti palestinske zatvorenike.

Ove sedmice je izraelska vojska proširila svoje zračne i kopnene napade na Pojas Gaze, koji je pod nemilosrdnim zračnim napadima od iznenadne ofanzive Hamasa 7. oktobra.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je 9.488 Palestinaca, dok je u isto vrijeme ubijeno više od 1.500 Izraelaca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.