open-navfaktor-logo
search
Legitimizira masakr civila
Hamas osudio pozivanje izraelskog predsjednika Herzoga na klimatski samit u Dubaiju
Hamas je osudio poziv izraelskom predsjedniku Isaacu Herzogu na 28. konferenciju stranaka (COP28) Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija (UN) o klimatskim promjenama, čiji su domaćin Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE).
01.12.2023. u 12:27
get url
text

U saopćenju Hamasa navodi se da je Izrael, dok se održava samit o klimatskim promjenama u UAE-u, nastavio s napadima na civilna naselja, zdravstvene ustanove, škole, džamije i crkve u Pojasu Gaze.

Podsjećajući da je Izrael gađao i objekte UN-a, organizatora konferencije, u Gazi, u saopćenju stoji:

- Objavljujemo da osuđujemo poziv predsjedniku cionističke tvorevine Herzogu da prisustvuje COP28 održanom u UAE.

Hamas je pozvao "prijateljsku državu UAE, kao zemlju domaćina, da odbaci ovaj poziv, bez obzira na prirodu konferencije".

Dalje je u saopćenju izraelski predsjednik Herzog opisan kao "odgovoran i onaj koji legitimizira masakr civila u Gazi".

- Odgovornost za pozivanje i pružanje ovakve prilike ovom zločincu (Herzog) leži na međunarodnoj zajednici i UN-u - naglašeno je te dodano da je bojkot Herzoga i drugih izraelskih čelnika umjesto davanja prostora politička i moralna obaveza.

Jutros je završila "humanitarna pauza", koja je u okviru sporazuma Izraela i Hamasa stupila na snagu u petak, 24. novembra. Izrael je potom odmah počeo napadati i bombardovati više lokacija u Pojasu Gaze.

U Pojasu Gaze je od 7. oktobra, kada su počeli izraelski napadi, do proglašenja "humanitarne pauze" ubijeno više od 15.000 Palestinaca, uključujući 6.150 djece i 4.000 žena, prema zdravstvenim vlastima u enklavi.

Zvanični broj poginulih u Izraelu iznosi 1.200.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.