open-navfaktor-logo
search
Pripreme za hadž
Hodočasnici u sedmodnevnoj izolaciji u Saudijskoj Arabiji
Hodočasnici, koji su ove godine ispunili zdravstvene i opće uvjete propisane za hadž, nalaze se  u kućnoj izolaciji koja traje sedam dana, prema zdravstvenom protokolu koji je za hadž odobrila vlada Kraljevina Saudijska Arabija u cilju borbe protiv pandemije koronavirusa.
20.07.2020. u 11:39
get url
text

Ministarstvo za hadž i umru objavilo je da će zdravstveni standardi biti glavna odrednica za odabir hodočasnika za hadž u 1441. hidžretskoj godini, zajedno s pregledom zdravstvenog protokola koronavirusa prije putovanja u Meku i još jednom kućnom izolacijom nakon završetka obreda hadža, javila je saudijska državna novinska agencija SPA.

Saudijska Arabija je ranije ovog mjeseca objavila nova zdravstvena pravila u cilju sprečavanja širenja koronavirusa tokom ovogodišnjeg hadža, uvodeći zabranu okupljanja i sastajanja među hodočasnicima, kao i zabranu dodirivanja Ka'be.

Ova zemlja je donijela odluku u junu da ograniči broj lokalnih hodočasnika na oko hiljadu ljudi, kako bi spriječila širenje koronavirusa, nakon što je muslimanima izvan Kraljevine zabranila dolazak na hodočašće ove godine, i to prvi put u modernoj historiji.

Kraljevina je donijela odluku da se ovogodišnji hadž zbog pandemije koronavirusa organizuje samo sa manjim brojem predstavnika različitih nacionalnosti koji žive u Saudijskoj Arabiji.

Ministarstvo za hadž i umru Saudijske Arabije navelo je u svom saopćenju da će se prioritet dati stranim hodočasnicima kojima će biti dodijeljeno 70 posto raspoloživih mjesta.

Uvjeti koje mora ispunjavati svaka osoba odabrana da obavi hadž ove godine su: negativan rezultat testa na koronavirus, da nije ranije obavila obred hadža, da je životne dobi između 20 i 50 godina i da ne nema  hroničnih bolesti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.