open-navfaktor-logo
search
Pretresi i u BiH
Hrvatski mediji objavili detalje velike akcije u više država: "Pala" narkogrupa odbjeglog Cezara iz BiH
Više osoba uhapšeno je jutros širom Hrvatske u sklopu međunarodne policijske akcije razbijanja kriminalne grupe koja se sumnjiči za krijumčarenje više od 100 kilograma kokaina i heroina, te više od 100 kilograma hašiša, kao i krijumčarenja vojnog vatrenog oružja i eksploziva.
24.05.2023. u 21:48
get url
text

VEZANI TEKST - Policija pretresa 13 lokacija u više gradova u BiH

Također, neke od osumnjičenih u sklopu ove akcije u susjednim državama tereti se za likvidacije zaštićenih svjedoka te visoko rangiranih policijskih dužnosnika, piše Jutarnji.

Hapšenja se, kako neslužbeno doznaje Jutarnji, paralelno provode u nekoliko zemalja među kojima su BiH, Belgija, Italija, Holandija, te Slovenija i Njemačka, a u akciju su također uključene Američka agencija za borbu protiv narkotika (DEA) te Europol, dok je hrvatska policija koordinator čitave akcije.

Pretreseni su deseci stanova i poslovnih prostora na području nekoliko hrvatskih regija - između ostalog, u Zagrebu i Rijeci.

Nekih od osumnjičenika u ovoj akciji već se od ranije nalaze u zatvorima širom Evrope, a riječ je o osobama o kojima se već ranije pisalo u crnoj hronici.

Osumnjičenik je već u zatvoru

Policija sumnja kako je na čelu osumnjičene grupe krijumčara droge Dino Muzaferović zvani Cezar iz Velike Kladuše, koji se trenutno nalazi na odsluženju zatvorske kazne u Rimu, a nakon što je krajem prošle godine uhapšen u Njemačkoj, piše Jutarnji list.

VEZANI TEKST - Predmet "Eskobar": Objavljene potjernice za odbjeglim Muzaferovićem, Kokićem i Balićem

Inače, Muzaferović se već od ranije nalazi na Interpolovoj potjernici BiH gdje je sredinom 2021. osumnjičen u sklopu akcije "Escobar" za organizaciju velikih plantaža marihuane te krijumčarenje iste u zemlje EU-a. Nedugo nakon pokretanja akcije "Escobar", BiH tužilaštvo je dobilo i svjedoka-pokajnika Eldina Ćerimovića koji je bio spreman svjedočiti protiv Muzaferovića i ostalih.

No u maju prošle godine Ćerimović je likvidiran u Velikoj Kladuši, a ubice su mu dok je išao na posao prišle automobilom, te u njega ispucali nekoliko metaka, zatim ga pregazili automobilom.

Premda nitko formalno nije osumnjičen za njegovo ubistvo, tužilaštvo i bh. policija njegovu smrt dovode u vezu upravo s njegovom pokajničkom ulogom u predmetu protiv Muzaferovića.

U Hrvatskoj se još uvijek vode postupci

U septembru prošle godine, u zagrebačkom naselju Srednjaci u akciji policije u kojoj je bila angažirana i Antiteroristička jedinica "Lučko" uhapšen je Edin Balić, jedan od Muzaferovićevih suoptuženika iz predmeta Escobar te navodno njegovog bliskog suradnika.

VEZANI TEKST - U Velikoj Kladuši ubijen Eldin Ćerimović, policija traga za počiniocem

Kod Balića su pronađeni kokain, marihuana, heroin te skoro 2000 metaka, kao i detonator za eksploziv, a u toku je njegovo izručenje BiH.

No, iako se o tome nije izvještavalo hrvatska policija je u nekoliko navrata imala bliske susrete s Muzaferovićem koji je živio na području Zagreba, ali i njegovom suprugom, zbog čega se u Hrvatskoj protiv njih još uvijeke vode postupci.

- Dino Muzaferović je lišen slobode već više od pola godine i nalazi se u zatvoru u inostranstvu pa je nejasno kako će se održati optužbe da je on do jutros upravljao navodnom zločinačkom organizacijom - rekao je njegov advokat Tihomir Mišić koji već zastupa Muzaferovića u jednom drugom postupku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.