open-navfaktor-logo
search
Standard građana
Iako jedno jaje košta blizu 0,5 KM, peradari imaju dobre vijesti: Vrlo brzo padaju cijene
Cijene jaja u Bosni i Hercegovini su u stalnom porastu, za jedno se mora izdvojiti blizu 50 feninga. 
07.04.2023. u 13:33
get url
text

VEZANI TEKST - Kako isti vlasnik trgovine i fabrike podiže cijene svojih proizvoda, a poskupljenje jaja pravdaju cijenom plina u EU

Školjka (30 jaja) prelazi nekada nezamislivu granicu od 12 KM. Sve se to dešava u vrijeme kada su cijene energenata u BiH, prije svega goriva, u padu već mjesecima.

I dok je cijena jednog litra suncekretovog ulja sa skoro šest KM pala na 3,4 KM pa i manje, jaja su sve skuplja. Čak se i cijena litre mlijeka stabilizovala, pa čak i pomalo pada.

- U pitanju su trgovačke muljaže, ništa drugo. Gorivo je jeftinije, baš kao i cijena pšenice, koncentrata... Znači, trgovci tu mute, žele po svaku cijenu ostvariti ekstraprofit, kao što se to čini sa mlijekom - kaže za Faktor Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH.

Ipak, peradari imaju dobre vijesti za građane.

- Trenutno je ogromna potražnja za jajima zbog vjerskih praznika. Čim prođu Uskrs i Vaskrs, cijena jaja ići će naniže, nema dilema. Još kada dođe toplije vrijeme, cijene će dodatno pasti - izjavio je za Faktor Nermin Ahmić, predsjednik Udruženja peradara Zeničko-dobojskog kantona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.