open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Inspektor uzeo 20.000 KM mita, osuđen na tri godine zatvora i 3.000 KM novčane kazne
Okružni sud u Banjoj Luci osudio je danas suspendovanog policijskog inspektora iz Banje Luka Nenada Grujića na tri godine zatvora.  
23.11.2021. u 09:38
get url
text

Također, izrečena mu je i novčana kazna od 3.000 KM i zabrana obavljanja dužnosti policijskog službenika na pet godina.

Optužnica Tužilaštva RS-a teretila ga je da je zajedno sa kolegicom Jelenom Florjan počinio krivično djelo primanje mita u vrijeme kada su oboje bili inspektori za privredni kriminal u PU Banja Luka. Florjan je ranije priznala krivicu i osuđena je na godinu dana zatvora, te je postupak razdvojen.

VEZANI TEKST - Bivšoj inspektorici PU Banja Luka godina zatvora zbog primanja mita

Prema navodima optužnice, teretili su se da su u februaru prošle godine od direktora JU Srednjoškolski dom u Banjoj Luci Branislava Vidića zahtijevali 30.000 KM.

Od tog iznosa, Grujić je 18. februara 2020. godine primio 20.000 KM, da Vidiću sredi da se protiv njega obustavi istraga koja se po anonimnoj prijavi vodila u tužilaštvu.

- Ostatak od 10.000 KM, trebao je predati nakon što tužilaštvo donese odluku povoljnu po direktora navedene ustanove - stajalo je u optužnici Tužilaštva RS-a.

Grujić je uhapšen odmah nakon što je primio 20.000 KM i to označenih novčanica.

Tokom iznošenja završnih riječi, uoči izricanja presude, tvrdio je da novac nije "zahtijevao", nego mu je oštećeni "samovoljno dao".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.