open-navfaktor-logo
search
Kritizirala Von der Leyen
Irska eurozastupnica Daly o Gazi: Ovo nije samo izraelski genocid, nego i evropski
Irska zastupnica u Evropskom parlamentu Clare Daly u petak je kritizirala predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen jer nije pozvala na primirje u Gazi.
10.11.2023. u 21:31
get url
text

- Izrael već mjesec dana pretvara Gazu u ruševine i puni njene ulice dječijom krvlju - napisala je Daly na društvenoj mreži X, označavajući Von der Leyen te dodala:

- S evropskim i američkim oružjem, te evropskom i američkom podrškom. Ipak, Von der Leyen ne smije da izusti ni riječ 'prekid vatre'. Ovo nije samo izraelski genocid, ovo je i evropski genocid.

Također je objavila video svog obraćanja na sjednici parlamenta održanoj u srijedu, gdje se otvoreno obrušila na "državu aparthejd Izrael" zbog činjenja genocida, izgladnjivanja stanovnika Pojasa Gaze, bombardovanja bolnica, ambulantnih kola, novinara i humanitarnih koridora.

- Čak 10.000 mrtvih. U prosjeku ubijen je jedan od 200 stanovnika Gaze. Palestinsko dijete ubijano je svakih deset minuta tokom mjesec dana, a odgovor Von der Leyen na ovo groblje za djecu je poruka Izraelu da izbjegava civile - naglasila je Daly i nastavila:

- Ne možete čak ni pozvati da se to zaustavi. Ne možete ni pozivati na prekid vatre. Pa, naravno, ne možete. Zato što se ovi zločini protiv čovječnosti vrše vašim oružjem, u vaše ime. Zato nemojte dolaziti ovdje pokušavajući da obrišete krv sa zakašnjelom porukom zabrinutosti. To nije samo izraelski genocid. To je i vaš i Hag nije dovoljno dobro mjesto za vas.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne zračne i kopnene napade na Pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske grupe otpora Hamas 7. oktobra.

Najmanje 11.078 Palestinaca je ubijeno, među kojima 4.506 djece i 3.027 žena. Prema zvaničnim podacima broj poginulih u Izraelu je oko 1.600.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.