open-navfaktor-logo
search
Pijana imena
Ispljuskan, omalterisan, zombiran: Britanci imaju čak 546 riječi za pijanstvo
Kaže se da narod Sami iz sjeverne Norveške, Švedske, Finske i Rusije ima više od 300 riječi za snijeg, što je fascinantno, ali Britanci imaju stotine riječi za pijanstvo. Tačnije njih 546. 
21.02.2024. u 10:55
get url
text
Ilustracija
Ilustracija

Spojite nepristojan humor s neobičnom konstrukcijom rečenica i istinski zastrašujućom kulturom pijenja i dobijete niz "pijanih imena" u rječniku Britanica, piše The Guardian.

Neke od njih su pissed (od naljutiti), sloshed (od pljuskanje), stewed (od gulaš), olupina, hammered (od čekić), bladdered (od bešika), plastered (ožbukano, omalterisano), pickled (od kiselo), rubbered (gumiran), tanked (od napuniti), zombiran, cock-eyed, trolleyed (u kolicima), rat (pacov)-arsed, shit-faced (suočen sa sr....)... I lista se nastavlja.

Neke riječi su vulgarne, a skoro sve završavaju na "ed". Britanci imaju tri stvari: apsurdan smisao za humor, neobičan oblik konstrukcije rečenica i istinski užasavajuću kulturu pijenja. Kada se to troje kombinira i tome doda nastavak "ed" bilo kojoj imenici, svi će moći razumjeti da se misli na intoksikaciju, navodi The Guardian. 

Primjer, sinoć sam se toliko "nagrizao" da sam povraćao na policajca.

Profesorica Christina Sanchez-Stockhammer objavila je studiju o ovome u Godišnjaku njemačkog udruženja kognitivne lingvistike nakon što je godinu dana provela u Britaniji. Ona ističe da sufiks "ed" nikada ne bi funkcionirao u Njemačkoj, jer bi riječi izgubile svoje značenje. U međuvremenu riječi sjenica i parkiran su smiješne jer nemaju direktne veze između osnovne riječi i značenja "pijan", pa ipak se koriste u tu svrhu kada se na njih doda "ed".

Ali ne završavaju se sve "pijane riječi" sa ed. Tu su, na primjer, squiffy, pripit, veseli i napola ošišani. Ovo su malo čedniji opisi koji označavaju umjerenu opijenost. Ipak, stavite "ed" na kraj riječi i ljudi će znati da ste se otrovali.

Zabavno. Zapravo, to je jedna od stvari koje Sanchez-Stockhammer spominje u svojoj studiji. Jedan od razloga zašto Britanci imaju toliko pijanih imena mogao bi biti taj što im omogućava da razgovaraju o piću na bezbrižan način koji im pomaže da prikriju sve strašne posljedice uobičajenog opijanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.