open-navfaktor-logo
search
Preneseni nakon rata
Ispod fontane u dvorištu brčanskog ortopeda pronađeni posmrtni ostaci žrtve iz Srebrenice
Nekompletni posmrtni ostaci jedne žrtve proteklog rata ekshumirani su danas u dvorištu porodične kuće Nebojše Mraovića, u naselju Srpska Varoš, u Brčko distriktu.
20.09.2023. u 15:58
get url
text

Prema informacijama sa kojima raspolaže Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine, pretpostavlja se da se radi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti, muškarcu, najvjerovatnije sa područja Srebrenice, koji je nestao u julu 1995. godine.

Prema tim informacijama, posmrtni ostaci žrtve su doneseni u Brčko neposredno nakon rata, a 2012. godine su zakopani i skriveni ispod fontane u privatnom dvorištu. To je najvjerovatnije učinio vlasnik parcele, saopćio je Institut za nestale osobe BiH.

Zbog ovog slučaja nadležno tužilaštvo otvorilo je istragu.

Posmrtni ostaci će biti prebačeni u Komemorativni centar Tuzla radi daljnje sudskomedicinske i kriminalističko-tehničke obrade, te izuzimanja koštanih uzoraka s ciljem utvrđivanja identiteta putem DNK metode.

Ekshumacija je obavljena pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a prema naredbi Suda Bosne i Hercegovine.

Nezvanično saznajemo da se radi o poznatom ortopedu iz Brčkog, koji je kosti iz okoline Srebrenice prenio 1997. godine, navodno u svrhu proučavanja.

Također nezvanično saznajemo da je Mraović, nakon što je protiv njega pokrenuta istraga, u međuvremenu pobjegao u Srbiju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.