open-navfaktor-logo
search
Sporazum
Italija otvara dva migraciona centra u Albaniji za smještaj na hiljade ljudi godišnje
Italija je u ponedjeljak objavila planove za otvaranje dva migraciona centra u Albaniji za smještaj do 36.000 neregularnih migranata godišnje.
06.11.2023. u 22:13
get url
text

Cilj je bolje upravljanje tokovima iregularne migracije, naglasila je italijanska premijerka Giorgia Meloni na zajedničkoj konferenciji za novinare sa albanskim kolegom Edijem Ramom koji je boravio u posjeti Italiji.

Meloni i Rama su potpisali u Rimu sporazum koji bi značajno mogao odrediti pitanja migracija u regiji.

Centri, koji bi trebali početi s radom do proljeća 2024. godine, bit će pod italijanskom jurisdikcijom.

FOTO: AA

Albanija će biti odgovorna za njihov vanjski nadzor, istakla je Meloni, napominjući da će u njima biti smješteni maloljetnici, trudnice i ugrožene osobe.

- Ovaj sporazum je evropskog obima, pokazuje da je moguće sarađivati u upravljanju migracionim tokovima. Albanija je potvrdila da je prijateljska zemlja i iako još nije dio Evropske unije, ponaša se kao da je članica - rekla je Meloni.

Kako je navela italijanska državna novinska agencija ANSA, sporazum se ne odnosi na migrante koji stižu na italijanske obale i njen teritorij, već na one koje u Mediteranu spašavaju italijanska plovila.

Italija će se baviti procedurama iskrcavanja i identifikacije i uspostaviti primarni centar za prihvat i pregled u sjevernom lučkom gradu Shengjin u Albaniji. Pored toga, uspostaviće još jedan centar u gradu Gjaderu za naknadne procedure.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.