open-navfaktor-logo
search
Svjetske vojne igre
Italijanski mediji: Sportisti su koronu iz Wuhana donijeli u Evropu u oktobru!
Svjetske vojne igre nikad nisu bile previše zanimljive široj javnosti, čak ni sportskoj, ali 7. vojne igre održane od 18. do 27. oktobra 2019. godine upravo ovih dana dobile su svojih "pet minuta slave". 
08.05.2020. u 14:34
get url
text

Naime, te su igre, na kojima je sudjelovalo 10.000 sportista iz 110 zemalja i koji su se natjecali u 28 sportskih disciplina održane su u - Wuhanu, gradu u kineskoj pokrajini Hubei gdje je samo par sedmica nakon Igara izbila epidemija koronavirusa.

Taj detalj glavna je tema ovih dana italijanskih medija, koji donose priče nekoliko italijanskih sporista koji su učestvovali na Igrama i prema nekim teorijama oni su se koronavirusom zarazili već na natjecanju i smrtonosni virus donijeli u Italiju.

Činjenice su sljedeće: u Wuhanu je bila ogromna koncentracija i kretanje sportista, kao i ostalog sportskog osoblja koje je došlo u njihovoj pratnji, nije bilo nikakvih mjera za sprječavanje zaraze, a nakon povratka kući nijedan sportista iz nijedne države nije bio u karantinu ili izolaciji. Da su sportisti možda proširili virus u svojim državama nije teorija koju treba samo tako odbaciti, jer ispovijesti nekih od njih govore da su već prilikom dolaska u Wuhan dobili simptome koronavirusa.

Svi oni govore kako su imali jako visoku temperaturu i velike respiratorne probleme. Problem je što niko od njih tada nije bio testiran na koronavirus i niko iz vojnih vlasti većine zemalja ne želi komentirati ovaj slučaj, osim Švedske koja je u četvrtak potvrdila da su najvjerovatnije imali dva slučaja koronavirusa među svojim sportistima, piše Corriere Della Sera.

Jedan od najpoznatijih slučajeva iz Wuhana je onaj američkog rezerviste Maatjee Benassi (52), koja se natjecala u biciklizmu. Benassi je nakon povratka živjela doslovno zablindiran u svom domu u Virginiji i dobila je na stotine prijetnji. Naime, grupa teoretičara zavjere koja je aktivna na internetu nekako je detektirala Benassi kao nultog pacijenta u Americi i "optužili" je da je koronu donijela u Ameriku.

VEZANI TEKST- Život joj se potpuno okrenuo: Ovo je priča Maatje Benassi koju optužuju da je u Kinu donijela koronavirus

U tom trenutku je to zvučala kao neutemeljena teza bazirana na samo jednom slučaju i to bez ikakvih dokaza, ali ideja da je među 280 članova američke delegacije u Wuhanu bilo puno više slučajeva zaraze u srijedu je dobila vjetar u leđa, nakon što je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova javno prozvao američku vladu da pokaže maksimalnu transparentnost u ovoj priči. Međutim, Pentagon se nije oglasio oko njihovog zahtjeva, nastavlja Corriere.

Slučajevi u Francuskoj

Osim italijanskih medija, u četvrtak je i francuski L'Équipe objavio da su najmanje dvoje njihovih sportista u Wuhanu imali ozbiljnih zdravstvenih problema s disanjem. To su osvajač medalje Elodie Clouvel i peterostruki svjetski prvak Valentin Belaud. Oni su, kako navodi L'Équipe, sedmicama bili ozbiljno bolesni, ali ministarstvo odbrane je odbilo komentirati slučaj, navodeći samo da ne znaju kakve su zdravstvene probleme njih dvoje imali i obojici je zabranjeno da javno govore o ovoj temi. 

Niko od sportista tada nije simptome smatrao ozbiljnima jer se o koronavirusu tada nije ni govorilo. Francuska televizija BFMTV objavila je da su sportisti bili uvjereni da su dobili neku jaču prehladu ili virozu, ali kad su u decembru krenule prve vijesti o koronavirusu u Wuhanu, među francuskim sportistima pojavila se sumnja da su u oktobru oboljeli od koronavirusa.

Kako se priča počela razvijati, tako su sportisti od ministarstva odbrane počeli dobijati upute da medije koji ih budu pitali oko Igara u Wuhanu upute na ministarstvo, objavio je Daily Mail. I oni navode da je bilo slučajeva koronavirusa među sportistima iz Švedske.

Ispovijesti italijanskih sportista

Gazzetta dello Sport je u četvrtak objavio ispovijest Mattea Tagliariola, dobitnika zlata u mačevanju na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine, a koji je bio jedan od 170 sportista na vojnim igrama u Wuhanu.

- Kad smo došli u Wuhan skoro svi smo se razboljeli. Ali, najgore je bilo kad smo se vratili kući. Sedam dana nakon povratka dobio sam jako visoku temperaturu, imao sam osjećaj da ne mogu disati. Uzimao sam antibiotike, ali nije mi pomoglo. Oporavio sam se tek nakon tri sedmice i još dugo nakon toga sam bio vrlo slab. Nakon toga su se razboljeli moj sin i partnerica - ispričao je Tagliariola.

Ni italijansko ministarstvo odbrane ne želi komentirati ove navode.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.