open-navfaktor-logo
search
Slijedi naredba
Iz Bijele kuće poručili da su očekivali ovakav potez Rusije, šta će poduzeti Biden
Predsjednik SAD-a Joe Biden uskoro će izdati izvršnu naredbu kojom će američkim državljanima zabraniti trgovinu i finansiranje novih investicija, u, iz ili sa takozvanim Donjeck i Lugansk narodnim republikama u Ukrajini.
21.02.2022. u 22:20
get url
text

VEZANI TEKST - Putin uživo na TV-u potpisao priznanje Donjecka i Luganska: Trebao sam ovo davno uraditi

- Očekivali smo ovakav potez Rusije i spremni smo da odmah odgovorimo - poručila je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Ova izvršna naredba će također dati ovlaštenje za izricanje sankcija bilo kojoj osobi za koju se utvrdi da djeluje u tim područjima Ukrajine. Američki State Department i Ministarstvo trezora će uskoro saopćiti dodatne detalje. SAD će također saopćiti dodatne mjere za današnje, kako su istakli, flagrantno kršenje međunarodnih obaveza Rusije. Ove mjere su odvojene od mjera koje SAD-e donose sa partnerima i saveznicima u slučaju ruske invazije na Ukrajinu.

- Uskoro ćemo objaviti i dodatne mjere vezane za današnje očito kršenje međunarodnih obaveza Rusije. Da budemo jasni: ove mjere su odvojene od brzih i oštrih ekonomskih mjera koje smo pripremali u koordinaciji sa saveznicima i partnerima, ako bi Rusija dodatno izvršila invaziju na Ukrajinu, te bi bile dodatak njima. Nastavljamo bliske konsultacije sa saveznicima i partnerima, uključujući Ukrajinu, o sljedećim koracima i o eskalaciji Rusije duž granice s Ukrajinom - pojasnila je Psaki. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je pred kamerama potpisao odluku kojom priznaje proruske pokrajine Donjecki Lugansk koje se nalaze u Ukrajini.

Uslijedile su brojne reakcije evropskih i svjetskih lidera koji su poručili da je Putin ovime prekršio međunarodno pravo te suverenost i integritet Ukrajine, prenosi N1.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.