open-navfaktor-logo
search
Otvorena birališta
Izbori: Hoće li desničarka Meloni biti prva italijanska premijerka
Širom Italije jutros su otvorena birališta na kojima će Italijani glasati na prijevremenim općim izborima.
25.09.2022. u 10:29
get url
text

Prijevremeni izbori uslijedili su nakon što je italijanski predsjednik Sergio Mattarella raspustio parlament u julu i raspisao izbore za 25. septembar, označivši kraj vlade koju je vodio premijer Mario Draghi.

Birališta su otvorena u 7 sati ujutro po lokalnom vremenu, a glasanje će biti okončano u 23 sata. Italijani će birati 200 senatora i 400 zastupnika u domu.

Blizu 51 milion ljudi ima pravo glasa na izborima u Italiji. Više od četiri miliona Italijana koji žive u inostranstvu već je glasalo. U zemlji koja broji 59 miliona stanovnika, 51 posto glasača su žene.

Glasači stariji od 18 godina također će moći birati članove gornjeg doma parlamenta, prvi put u italijanskoj historiji, što je omogućeno nakon što ga je potvrdio italijanski Senat.

Prema posljednjim anketama, desna koalicija vjerovatno će voditi Italiju, jer bi stranka Braća Italije, predvođena ekstremnom desničarkom Giorgiom Meloni, mogla pobijediti u utrci osvojivši većinu glasova. Ankete su također pokazale da je Demokratska stranka lijevog centra na čelu s Enricom Lettom na drugom mjestu, a slijedi ju krajnje desna stranka Lega na čelu s Matteom Salvinijem.

Bude li izabrana, Meloni će biti prva italijanska premijerka, a prvi put nakon Drugog svjetskog rata zemlja će imati čelnicu krajnje desnice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.