open-navfaktor-logo
search
KCUS
Izetbegović: Opća bolnica je dobila milion KM od Zavoda, 70.000 od načelnika za COVID-19, šta je s tim?
Prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, od početka pandemije upozorava da zdravstveni radnici ustanove na čijem je čelu, ne mogu sami izdržati pritisak teret koji sa sobom nosi koronavirus.
25.10.2020. u 20:18
get url
text

Očekivala je generalna direktorica KCUS-a, kao i svi ostali, da se i Opća bolnica u Sarajevu konačno stavi u funkciju borbe protiv virusa koji mjesecima hara svijetom. Više puta je ranije upozorila da u klinici Podhrastovi odnosno u Izolatoriju, nema više slobodnih kreveta, da je situacija jako loša! Prostorije na Građevinskom fakultetu bile su pripremljene za prijem pacijenata, ali je taj izolatorij, kako tvrdi i prof. Izetbegović, zatvoren odlukom kantonalnog premijera Marija Nenadića.

Izetbegović je reagirala na posljednja pisanja nekih medija koji tvrde da je zapravo KCUS otvorio, pa zatvorio taj izolatorij bez obzira što je u isti, navodno, uloženo 500.000 KM!

Izolatorij na Građevinskom fakultetu je izbor Kriznog štaba, govori nam prof. Izetbegović. Naglašava kako je pomagala Kriznom štabu, zajedno s kolegama kako bi se otvorio izolatorij, te da KCUS nema nikakve veze sa njegovim zatvaranjem.

- Smrzavala se tamo deset dana i zbog toga mjesec dana pila antibiotike jer sam se strahovito prehladila, a sve u svrhu pomaganja Kriznom štabu Kantona Sarajevo da oformimo izolatorij za naše građane. Nije prvi put da Avaz ružno piše o meni, a zaista ne znam zašto?! Puno ljudi iz Avaza bili su naši pacijenti i svi su nam slali poruke zahvalnosti. Avaz zna koliko je to koštalo, može im direktno prenijeti njihov premijer KS gospodin Mario Nenadić. Navodno nešto oko 50-60.000, tako da imaju jednu nulu viška… Možda samo tehnička greška? Mi smo bili spremni pomoći i u radu, opremi, ali i stručnoj pomoć. Taj prostor s nama je obišla i prof. dr. Aida Pilav, i on je ocijenjen kao dobar. Ni jednu marku KCUS nije potrošio na to - prenosi Hayat.ba.

VEZANI TEKST - Prof.dr. Izetbegović: Pozivamo Nenadića da hitno otvori novi prostor za Covid-bolesnike, situacija je kritična!

- Kreveti i posteljina donijeti su iz FUCZ, i oni su to ponovo uzeli. Jedan toalet je uređen za eventualne bolesnike, ali je to donacija firme koja je željela pomoći. Dobili smo i nešto namještaja za osoblje, donacija ugledne firme Eco Company. Dakle ništa nije plaćeno.

- Jedan dragi čovjek iz Tešnja donio nam je kafe aparat koji je netaknut njima i vraćen. I taj izolatorij je zatvoren naredbom premijera Nenadića, čini mi se 18. maja ove godine sa prestankom stanja prirodne nesreće, a ništa se nije učinilo da se pripremi novi – govori nam porf. Izetbegović.

Naglašava kako ona ne napada Opću bolnicu. Nema razloga za to jer je istu, za vrijeme dok je njome rukovodila, spasila milionskih dugovanja.

- Tu bolnicu sam ja sa 1,5 milion minusa popravila i ostavila sa 1,7 miliona KM u plusu. I to je jedna od svijetlih tačaka mojega CV-a. U Općoj bolnici imam puno prijatelja i kolega koji jesu začuđeni stanjem u kojem jesu.

Opća bolnica je uzela od ZZO KS jedan milion KM za borbu protiv korone.

Opća bolnica kupila je CT aparat od oko 500.000 KM za COVID-19 bolesnike.

Opća bolnica se 5. aprila 2020. godine reklamirala, mislim baš u Avazu, da su spremni za Covid, za najteže bolesnike i to sa 400 kreveta. Šta sad nije jasno?

VEZANI TEKST - Prof. dr. Izetbegović: Idemo ka lošem scenariju, bojim se da sam KCUS neće moći izdržati udar

Dobili su 70.000KM od načelnika Ajnadžića i Hadžibajrića za borbu protiv korone.

- I, kako se oni bore protiv korone? Tako što blate KCUS koji jedini brine 7 mjeseci o oboljelima od korone i još bezbroj drugih teških bolesnika. Tako što napadaju mene jer sam uspjela da spasim KCUS sa dna na koje su ga ti isti doktori doveli! Zato što nema više obilazaka dobavljača i namještanja tendera? Zato što nema više štela i prijema bez konkursa?

- Nije vrijeme za priču. Vrijeme je za borbu. Ovo je vrijeme za hrabre i sposobne. Ja se ponosim radom KCUS-a, hrabrošću i predanošću naših uposlenika.

- Mi smo se suočili sa užasom korone i nastavljamo tako. Mi ne kmečimo po dogovorenim emisijama i ne blatimo nikoga. Mi pozivamo Opću bolnicu da počne da radi ono za što je uzela novac. Umjesto da im uzvratimo uvredama na njihove uvrede i laži, ja evo poručujem: “Manje pričajte, a više radite. Zaradite pošteno svoju platu kao što to mi radimo. Nemojte se čuvati za privatne ordinacije. Sramota je to, naročito u ovakvoj situaciji. I pred Bogom i pred ljudima – poručuje prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a.

Ovo je vrijeme za hrabre i sposobne. Ovo je vrijeme za junake. Ja se ponosim, govori prof. dr. Izetbegović, i zaključuje:

- I na kraju, ne mogu vrijeđati Opću bolnicu, tamo su desetine doktorica i doktora, medicinskih sestara i tehničara koji su postali moji prijatelji dok sam tamo radila. Opću bolnicu ne, ali neradnike i lažove – da. A, ako se neko od prozvanih boji korone, neka to javno kaže. I kukavičluk je ljudska osobina. Odmah ću prestati da ih prozivam. Ja sam doktorica, moram i to moći shvatiti. Samo neka vrate pare koje su uzeli za borbu protiv COVID 19 jer se ne bore!

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.