open-navfaktor-logo
search
Posjeta Gornjem Vakufu
Izetbegović: Plan OHR-a je probni balon, prave nam kliješta HDZ-SNSD u FBiH
U ispunjenoj sali Doma kulture u Gornjem Vakufu održana je tribina Stranke demokratske akcije, na kojoj se prisutnima obratio predsjednik Stranke Bakir Izetbegović, saopćeno je iz SDA. 
22.07.2022. u 16:29
get url
text

VEZANI TEKST - Spremna Schmidtova odluka: Koje su sve izmjene i dopune Izbornog zakona BiH predviđene

Izetbegović je, obraćajući se prisutnima, istaknuo da SDA u Gornjem Vakufu i SBK uvijek dobija najveći broj glasova, što je potvrda povjerenja kojeg narod ima u stranku.

- SDA traje pune 32 godine. Od osnivanja pa do danas mi pred glasače izlazimo sa istinom. Ona je naš program u protekle 32 godine, a naročito u posljednje četiri – poručio je Izetbegović.

Svi izazovi sa kojima se Bosna i Hercegovina suočavala u proteklih više od tri decenije su riješeni, a sve te izazove je, dodao je, riješila upravo SDA.

- Bošnjaci i bosanski patrioti su postali faktor na Balkanu bez kojeg nema nikakve računice. Postigli smo to uprkos svim problemima. Posljednje četiri godine, u kojima smo imali blokade, pokušaje rasturanja države, pokušaje izmjena Izbornog zakona u suprotnosti sa evropskim standardima, pandemiju koronavirusa i migrantsku krizu, mi smo bili ti koji su branili interese države i nikada nećemo niti milimetar ići unazad – kazao je Izetbegović.

Izetbegović je podsjetio da je SDA u posljednje četiri godine sa šest apelacija Ustavnom sudu BiH spriječila retrogradne politike koje su nastojale urušiti državu BiH, razvlastiti je i oduzeti joj nadležnosti i imovinu.

- Novi izazovi su pred nama. Historija uvijek pravi nove cikluse. Sve što smo izborili će biti ugrožavano i za sve će se nanovo trebati boriti. Branit ćemo nezavisnost, teritorijalni integritet, opstanak kulture, vjere i identiteta i sve ono što smo uspjeli ostvariti – izjavio je Izetbegović.

Govoreći u ulozi međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, Izetbegović je istaknuo povremenu odlučnost koja je doprinijela napretku države, ali i pasivnost i loše pristupe.

- Novi plan OHR-a je očigledno probni balon. Pravni tim SDA je detaljno analizirao taj dokument koji još uvijek nije zvaničan. Ono što je u njemu najopasnije je uvođenje praga od tri posto, što bi značilo da manjinski narodi u određenim kantonima neće imati svoje predstavnike u Domu naroda FBiH. I onda se tu strane na snagu HDZ-a, omogući im se dominacija u Domu naroda FBiH. Još bi se SNSD-u povećala šansa da i oni dođu do kontrolnog paketa i da nam se naprave kliješta HDZ-SNSD u FBiH. Na taj način bi nam se navukla još jedna luđačka košulja. Slijedi snažan otpor tome, prije svega odredbi o pragu od tri posto – izjavio je Izetbegović.

Kada su u pitanju pozitivni aspekti predviđenih izmjena, Izetbegović je izdvojio uklanjanje postojećih mehanizama blokada na federalnom nivou. Ljevičarske stranke, dodao je, uvijek znaju šta neće, ali nemaju smjelosti da preuzmu odgovornost.

- Može li SDA nadjačati one koji su se ujedinili protiv nas? SDA to mora uraditi. Mi smo jedan monolit koji ima sve što je potrebno, a prije svega ima emociju. Mi tačno znamo šta hoćemo, imamo reference i uradili smo sve ono što smo obećali – poručio je Izetbegović.

VEZANI TEKST - Schmidt namjerava iz Ustava FBiH izbrisati popis stanovništva iz 1991: Koje države su za, koje protiv

Narod će, poručio je, napraviti pravi izbor i izabrati snažnu rijeku, a ne više malih potočića.

- Potrebna nam je jaka država, članica jakih asocijacija, država koja garantuje vladavinu zakona, koja ne pita kako se zoveš i kojem se Bogu moliš – kazao je Izetbegović.

Izetbegović je kazao da je federalni premijer Fadil Novalić pripremio program kojim će se pomoći oko 800.000 građana FBiH u prevazilaženju posljedica inflacije. Govoreći o pritiscima na SDA, Izetbegović je kazao da se Stranka suprostavila snažnim lobijima, poput građevinskog, kladioničarskog i energetskog.

- Mi se, za razliku od nekih, nismo sa njima dogovorili već smo im se suprostavili jer branimo interese naroda – izjavio je Izetbegović.

Izetbegović se prije održavanja tribine sastao sa predstavnicima Općinskog odbora SDA Gornji Vakuf i Kantonalnog odbora SDA SBK, saopćeno je iz ove stranke. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.