open-navfaktor-logo
search
Finansira Vlada FBiH
Izgradnja testne piste aerodroma u Bihaću u završnoj fazi
Vjerujemo kako ćemo u nastavku projekta ovu testnu dionicu inkorporirati u poletno-sletnu stazu, čija je predviđena dužina 2.450 metara sa svim sigurnosnim pojasevima koji su predviđeni, kazao je Bajrić
30.12.2019. u 08:53
get url
text
Bihać aerodrom
Bihać aerodrom

Radovi na testnoj dionici poletno-sletne staze budućeg aerodroma u Bihaću nalaze se u završnoj fazi i ovih dana očekuje se izrada završnog sloja, potvrdili su iz Javnog preduzeća Aerodrom, koje realizira ovaj projekat. Kako je izjavio Adnan Bajrić, v.d. direktora ovog preduzeća, dužina dionice iznosi 300, a širina 45 metara, i u samu stazu su ugrađeni uređaji za mjerenje nosivosti, slijeganja i kretanja tla, te će se u narednih šest mjeseci obaviti sva planirana i potrebna mjerenja.

– Sve ovo treba da potvrdi ranija mjerenja i pretpostavke da na ovom terenu može biti sagrađen aerodrom. Vjerujemo kako ćemo u nastavku projekta ovu testnu dionicu inkorporirati u poletno-sletnu stazu, čija je predviđena dužina 2.450 metara sa svim sigurnosnim pojasevima koji su predviđeni – kazao je Bajrić.

Ovaj projekat se finansira sredstvima koje je osigurala Vlada FBiH, a njegova realizacija usmjerit će aktivnosti ka odabiru konačne varijante izgradnje buduće piste. Metoda izgradnje testne dionice se primjenjuje radi potrebnih ispitivanja i dokazivanja stabilnosti isprojektovane piste.

Inače, Vlada FBiH je u ovoj godini povećala izdvajanja za izgradnju bihaćkog aerodroma, pa je u ove svrhe izdvojeno 5,3 miliona maraka, a osim pomenutih aktivnosti, tim novcem biće nastavljena eksproprijacija privatnog zemljišta kako bi se u konačnici kompletirala građevinska parcela za budući aerodrom.

U protekle dvije godine eksproprijacijom je ukupno obuhvaćeno 260.000 metara kvadratnih zemljišta i u te svrhe je potrošeno dva miliona maraka.

Vlada Federacije BiH, koja je najveći finansijer ovog projekta, do sada je, skupa s pomenutim sredstvima, izdvojila ukupno osam miliona maraka za potrebe izgradnje aerodroma čija će ukupna vrijednost, prema posljednjim procjenama, iznositi preko 100 miliona maraka.

Kako bi se olakšalo finansiranje ovog projekta u proteklom periodu su vođeni razgovori o tome da se pomenuto preduzeće s grada Bihaća prenese u nadležnost Federacije BiH.

Inače, Vlada FBiH je projekat bihaćkog aerodroma uvrstila među kapitalne projekte u naredne dvije godine kako bi osigurali sredstva ili izdali garanciju potencijalnim investitorima.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.