open-navfaktor-logo
search
Lijepa vijest sa Apenina
Izliječen prvi pacijent tretiran eksperimentalnim lijekom
Današnje vijesti iz Italije o broju umrlih rastužile su i ujedno zabrinule evropsku i svjetsku javnost. No, sa Apenina nam dolazi i jedna lijepa vijest.  
18.03.2020. u 21:36
get url
text

Pacijent zaražen koronavirusom, kod kojeg je liječenje eksperimentalnim lijekom "remdesivir" počelo 7. marta, je izliječen i na dva testiranja na virus njegov nalaz je negativan.

- Imamo prvu osobu koja je ozdravila nakon što je bila tretirana eksperimentalnim lijekom - rekao je primarijus klinike za infektivne bolesti bolnice San Martino u Đenovi Matteo Bassetti, prenosi "Večernji list".

Uz ovog 79-godišnjeg pacijenta, koji će se uskoro vratiti u Lombardiju, postoji još ljudi kod kojih se primjenjuje ista terapija. Ljekari su jako zadovoljni rezultatima jer se čini da je “remdesivir” uspješan.

Probna vakcina nastala je u laboratorijima kompanije "Takis", i riječ je o prvoj probnoj vakcini u Europi. Italijansko ministarstvo zdravlja odobrilo je danas testiranje na životinjama prve vakcine protiv koronavirusa, javlja novinska agencija ANSA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.