open-navfaktor-logo
search
Raste broj žrtava
Izrael najavio da prelazi u novu fazu rata, krenuo s žestokim napadima na Gazu, SAD im šalju raketne sisteme
Izrael je rano jutros izvodio zračne udare na južnu Gazu i najavio da će intenzivirati napade na sjeveru enklave, a Washington je obećao više protivzračne odbrane na Bliskom istoku kao odgovor na napade na američke snage u regiji.
22.10.2023. u 08:40
get url
text

Palestinski mediji izvijestili su da je najmanje 11 Palestinaca ubijeno u izraelskom napadu na grad Kan Junis na jugu Gaze te da Izrael napada južni grad Rafah, a medicinski izvori u Gazi izvijestili su da je u napadima tijekom noći na području Gaze ubijeno više od 50 Palestinaca. Napadi su uslijedili nekoliko sati nakon što je glasnogovornik izraelske vojske kontraadmiral Daniel Hagari pozvao stanovnike Gaze da se evakuiraju prema jugu, dalje od opasnosti.

- Radi vaše vlastite sigurnosti krenite prema jugu. Nastavit ćemo napadati u području grada Gaze i pojačati napade - rekao je Hagari izraelskim novinarima u subotu.

Izrael je započeo potpunu opsadu Gaze nakon napada Hamas na jug Izraela 7. oktobra u kojemu je ubijeno 1.400 ljudi. Ministarstvo zdravstva Gaze saopćilo je u subotu da su izraelski zračni i raketni napadi u znak odmazde ubili najmanje 4.385 Palestinaca, uključujući stotine djece, a više od milion od 2.3 miliona ljudi na malom teritoriju ostalo je bez domova.

SAD je najavio da će poslati više protivzračne odbrane, uključujući sistem THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) i dodatne raketne sisteme Patriot na Bliski istok te da će pripremiti više vojske.

Irački militanti gađali su bespilotnim letjelicama i raketama dvije vojne baze u kojima su smještene američke snage u Iraku, što je zadnji u nizu napada nakon što su upozorili Washington da ne intervenira kako bi podržao Izrael protiv Hamasa u Gazi.

- Nakon detaljnih razgovora s predsjednikom (Joeom) Bidenom o nedavnim eskalacijama od strane Irana i njegovih posredničkih snaga diljem regije Bliskog istoka, danas sam naredio niz dodatnih koraka za daljnje jačanje prisutnosti Ministarstva obrane u regiji - rekao je ministar odbrane Lloyd Austin u saopćenju. Washington je zadnjih sedmica već poslao značajnu količinu pomorskih snaga na Bliski istok, uključujući dva nosača aviona, prateće brodove i oko 2.000 marinaca.

Prvi konvoj humanitarne pomoći kojemu je dopušten ulazak u opkoljeni Pojas Gaze od izbijanja rata stigao je preko graničnog prijelaza Rafah u subotu. 

No humanitarni ured UN-a rekao je da je količina robe koja je ušla u subotu bila samo četiri posto dnevnog prosjeka uvoza u Gazu prije neprijateljstava i djelić onoga što je bilo potrebno nakon 13 dana opsade pretrpane Gaze.

Izrael je nagomilao tenkove i trupe u blizini ograđene granice oko uske obalne enklave za planiranu kopnenu invaziju s ciljem uništenja Hamasa.

- Ući ćemo u Pojas Gaze... da uništimo Hamasove operativce i Hamasovu infrastrukturu - rekao je načelnik štaba general-pukovnik Herzi Halevi vojnicima u videu koji je u subotu distribuirala izraelska vojska.

- U mislima ćemo imati sjećanja na slike i one koji su pali u subotu prije dvije sedmice.

Izraelske snage izvele su vježbe vatrenog oružja "u pripremama za sljedeću fazu rata", pokazala je snimka koju je u subotu objavila izraelska vojska. Hamas je saopćio da je u subotu ispalio rakete prema Tel Avivu kao odgovor na izraelske zračne napade. Izrael je rekao da su njegovi avioni u subotu gađali ciljeve Hezbolaha u Libanu.

Dok međunarodna zabrinutost raste da bi se sukob mogao proširiti u regionalni rat, američki državni sekretar Antony Blinken upozorio je u subotu privremenog premijera Libana Najiba Mikatija da bi libanski narod mogao biti pogođen ako njegova zemlja bude uvučena, saopćio je State Department.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.