open-navfaktor-logo
search
Sud u Hagu
Izrael odbacio optužbe Južne Afrike kao "grubo iskrivljene": Ovo nije genocid, imamo pravo da se branimo
Izrael je u petak odbacio kao lažne i "grubo iskrivljene" optužbe koje je Južna Afrika iznijela pred najvišim sudom UN-a da je njena vojna operacija u Gazi kampanja genocida koju vodi država protiv palestinskog stanovništva.
12.01.2024. u 13:54
get url
text

Pozvao je sudije da odbace zahtjev Južne Afrike da zaustavi svoju ofanzivu, navodeći kako bi to ostavilo državu bez odbrane.

Južnoafrička Republika, koja je u decembru podnijela tužbu Međunarodnom sudu pravde (ICJ), zatražila je u četvrtak od sudija u Hagu da uvedu hitne mjere kojima bi se Izraelu naložilo da odmah zaustavi ofanzivu.

U apelu se navodi da je izraelska zračna i kopnena ofanziva - koja je opustošila veći dio enklave i odnijela je više od 23.000 ljudskih života, kako tvrde zdravstvene službe Gaze - imala za cilj dovesti do "uništenja stanovništva" Gaze.

Pravni savjetnik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Tal Becker poručio je sudu da je Južnoafričko tumačenje dešavanja "grubo iskrivljeno".

- Ako je bilo djela genocida, onda su ona počinjena protiv Izraela. Hamas traži genocid protiv Izraela - rekao je on.

Konvencija o genocidu iz 1948. godine, usvojena nakon masovnog ubistva Jevreja u nacističkom holokaustu, definiše genocid kao "djela počinjena s namjerom da se uništi, u cijelosti ili djelimično, nacionalna, etnička, rasna ili vjerska grupa".

Izrael je započeo svoj rat u Gazi nakon prekograničnog napada 7. oktobra boraca Hamasa, koji se zakleo na uništenje Izraela. Izraelski zvaničnici saopćili su da je ubijeno 1.200 ljudi, uglavnom civila, a 240 je prebačeno kao taoci u Gazu.

- Užasne patnje civila, izraelskih i palestinskih, prije svega su rezultat Hamasove strategije - kazao je Becker, naglašavajući da Izrael ima pravo da se brani.

Hamas negira izraelske navode da se njegovi borci kriju među civilima, koji čine većinu žrtava u Gazi.

- Izrael je u odbrambenom ratu protiv Hamasa, a ne protiv palestinskog naroda. Ključna komponenta genocida, namjera da se uništi narod u cjelini ili djelimično, potpuno nedostaje - kazao je Becker.

Izrael tvrdi kako to znači da sud nema nadležnost prema Konvenciji o genocidu da mu naredi da obustavi svoje vojne akcije u Gazi.

- Ovo nije genocid, Južna Afrika nam govori samo pola priče - kazao je advokat Malcolm Shaw.

Očekuje se da će sud donijeti odluku o mogućim hitnim mjerama u ovom mjesecu, ali tada neće odlučivati o optužbama za genocid. Ti postupci bi mogli potrajati godinama. Odluke ICJ su konačne i bez prava žalbe, ali sud nema načina da ih izvrši.

Palestinski simpatizeri sa zastavama marširali su Haagom i posmatrali su proces na ogromnom ekranu ispred Palate mira. Dok je izraelska delegacija govorila na sudu, skandirali su: "Lažovi!".

Upitana šta misli o argumentima Izraela da je kampanja u Gazi bila samoodbrana, Neen Haijjawi, Palestinka koja je nedavno došla u Nizozemsku, kazala je:

- Kako okupator koji je tlačio ljude 75 godina može reći da je to samoodbrana?

Izraelske pristalice održale su odvojeno okupljanje članova porodica talaca koje je oteo Hamas.

Izrael tvrdi da se Južna Afrika ponaša kao portparol Hamasa, koga Sjedinjene Države, Evropska unija, Britanija i nekoliko drugih zemalja označavaju kao terorističku grupu. Južna Afrika je odbacila tu optužbu.

Otkako su izraelske snage počele svoju ofanzivu, skoro svih 2,3 miliona stanovnika Gaze barem jednom je protjerano iz svojih domova, što je dovelo do humanitarne katastrofe.

Južna Afrika nakon aparthejda dugo podržava palestinsku borbu, u odnosu koji je uspostavljen kada je borbu Afričkog nacionalnog kongresa protiv vladavine bijelaca podržala Palestinska oslobodilačka organizacija Yassera Arafata.

- Moj djed je uvijek smatrao palestinsku borbu najvećim moralnim pitanjem našeg vremena - rekao je Mandla Mandela, unuk pokojnog predsjednika Južne Afrike Nelsona Mandele, na skupu podrške Palestincima u Cape Townu, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.