open-navfaktor-logo
search
"Samo mač"
Izraelska ministrica kaže kako je "ponosna" na uništenje Gaze
Izraelska ministrica socijalne ravnopravnosti May Golan rekla je da je "ponosna" na razaranja koju je izazvala izraelska vojska u Pojasu Gaze.
22.02.2024. u 13:36
get url
text

Govoreći tokom sjednice Knesseta, izraelskog parlamenta, u srijedu naveče, Golan je zaprijetila lideru Hamasa u Gazi, Yahyi Sinwaru, odrubljivanjem glave ili hapšenjem.

- Ne stidimo se što kažemo da želimo da vidimo kako vojnici IDF-a (izraelske vojske) hvataju Sinwara i njegove teroriste za oči i vuku ih preko Pojasa Gaze na putu do tamnica Zatvorske uprave - rekla je ona.

Naglasila je:

- Ja sam lično ponosna na ruševine Gaze i da će svaka beba, čak i za 80 godina od sada, reći svojim unucima šta su Jevreji radili. Bez golubice i bez maslinove grančice, samo mač da odsiječe Sinwarovu glavu, to će dobiti od nas.

U napadima za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je 29.410 Palestinaca.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.