open-navfaktor-logo
search
Bliski istok
Izraelske novine tvrde: Huti oštetili četiri kabla i poremetili vezu između Evrope i Azije
Četiri podmorska komunikacijska kabla oštećena su u Crvenom moru između Džede u Saudijskoj Arabiji i Džibutija u istočnoj Africi, vjerovatno kao rezultat napada jemenskih pobunjenika Huti, navedeno je u izvještaju izraelske novinske stranice Globes.
27.02.2024. u 08:50
get url
text

Globes tvrdi kako su oštećeni kablovi kompanije AAE-1, Seacom, EIG i TGN, što uzrokuje ozbiljne poremećaje internetske komunikacije između Evrope i Azije, a glavna šteta se osjeća u zemljama Zaljeva i Indiji.

Procjene su da je šteta na komunikacijskim aktivnostima značajna, ali ne i kritična jer drugi kablovi prolaze kroz istu regiju povezujući Aziju, Afriku i Evropu, a oni nisu bili pogođeni.

Popravak tako velikog broja podvodnih kablova mogao bi trajati najmanje osam sedmica.

Telekomunikacijske kompanije bit će prisiljene tražiti kompanije koje će pristati izvesti popravke i vjerovatno im platiti visoku premiju rizika, objašnjava Globes.

EIG (European India Gateway) povezuje južnu Evropu s Egiptom, Saudijskom Arabijom, Džibutijem, UAE-om i Indijom. Podvodni kabal koštao je 700 miliona dolara i bio je prvi koji se proteže od Ujedinjenog Kraljevstva do Indije.

Kabal AAE-1 koji je također presječen povezuje istočnu Aziju s Evropom preko Egipta. Kabal, koji ima kapacitet od 40 terabajta u sekundi, povezuje Kinu sa zapadom preko zemalja koje pripadaju kinesko-iranskoj osovini uključujući te zemlje te Pakistan i Katar.

Seacom kabal povezuje Evropu, Afriku i Indiju, kao i Južnu Afriku. Viši rukovoditelji međunarodnih komunikacijskih i podvodnih kablovskih kompanija objavili su izvještaj o šteti na LinkedIn i X.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.